Marmolada z czerwonej papryki

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żródło przepisu - miesięcznik "Ty i Ja" wydawany w latach 70. ub.w. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis.

1 kg dokładnie oczyszczonej czerwonej papryki
1 kg cukru
2 cytryny

Paprykę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do 1 kg zmielonej masy (waga netto) dodajemy
1 kg cukru. Marmoladę smażymy wolno na małym ogniu, bardzo często mieszając , najlepiej drewnianą łyżką, bo łatwo się przypala. Po 10 minutach dodajemy otartą skórkę i sok z 2 cytryn.Gdy marmolada odpowiednio zgęstnieje, przekładamy ciepłą do wyparzonych słoików. Po wystygnięciu marmolady, słoiki szczelnie obwiązujemy podwójnie złożonym celofanem. Podajemy do zimnych mięs, np. pieczeni, pasztetów, jaj na twardo itp.

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Przepis do wypróbowania.
Tylko czy tych słoiczków się nie zakręca,nie pasteryzuje tylko ten celofan na i już?
Ile wychodzi słoiczków z tej porcji?

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
I czy np. z żółtej,pomarańczowej,zielonej też by była smaczna?
Fajnie by wyglądały takie kolorowe marmolady.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Biorąc pod uwagę, że przepis jest z lat 70., ja bym jednak normalnie zakręciła słoiki i zapasteryzowała.

a przepis wygląda bardzo ciekawie.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Witaj kasik. Nie, tej marmolady nie pasteryzuje się. Można natomiast celofan zmoczyć w alkoholu i położyć bezpośrednio na marmoladzie, też dobrze konserwuje. Nie wiem ile słoiczków wychodzi z tej porcji, to zależy od wielkości słoików. Jak kiedyś robiłam, to takich po dżemie wychodziło 6-7.
Interesujący jest pomysł na kolorowe marmolady. Nigdy tego nie próbowałam. A szkoda, bo takie kolorowe byłyby jednocześnie ozdobą np. kanapek. Muszę się na to skusić. Wybierałam zawsze czerwoną, bo ma wyrazisty smak i kolor, którego nie traci podczas obróbki, a nie wiadomo jak w takiej sytuacji "zachowają" się inne papryki. Pozdrawiam.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zanim zdążyłam odpowiedzieć, doszedł post od Małej_Mi. Ja tej papryki nie pasteryzowalam, ale dla spokoju sumienia można ją zapasteryzować i potem szczelnie dokręcić wieczka.
Co się zaś tyczy lat 70. to napisane w tamtym okresie przez Marię Lemnis i Henryka Vitry książki są bardzo popularne do dzisiaj, np. "Kuchnia dla zakochanych " albo "W kuchni i przy staropolskim stole". Jest w nich , podobne jak w miesięcznikach "Ty i Ja", mnóstwo wcale nie przestarzałych lub błędnie podanych przepisów, no i ten gawędziarski ton prawdziwego smakosza czyni je niepowtarzalnymi.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Czy to bardzo słodkie jest? I soli nic a nic się nie dodaje? Można paprykę malakserem potraktować, a nie maszynką? Bo to miazga taka ma być?

Co do pasteryzacji to myslę, że w zupełności wystarczyłoby wpakowanie gorącej marmolady do słoiczków, zakręcenie ich i pozostawienie do ostygnięcia do góry dnem, przy tej ilości cukru na pewno dodatkowa pasteryzacja potrzebna nie jest.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie, nie jest bardzo słodka. Dlatego dodaje sie skórkę i sok z 2 cytryn. W sam raz do mięs, wędlin itp. Bardzo dekoracyjna i łatwa przy dekorowaniu kanapek. Natomiast nie da się tego zrobić w malakserze, bo wyjdą grudki, a masa ma być w miarę możliwości gładka. Po zrobieniu i dobrym wysmażeniu przypomina trochę konsystencją węgierską pastę paprykową.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
miesięcznik "Ty i Ja" bardzo mnie elektryzuje ,kiedyś u kuzyna widziałam jeden numer tego czasopisma ,hm zjawiskowy
Seniorka ,pewnie ,ze wypróbuje ta marmoladę ,na początek z 1/2 porcji
Dziel sie z nami innymi przepisami z tego miesięcznika

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dziękuję Ci Margot za słowa zachęty i dobrej opinii o miesięczniku "Ty i Ja". Rzeczywiście, jak na ówczesne lata było to czasopismo na światowym poziomie w każdym dziale, nie tylko kulinarnym. Zbierałam je skrupulatnie, najczęściej kupując spod lady, i uczyłam się z niego gotować, poznawałam kuchnie innych narodów, a ze słowniczka kulinarnego różnorodne produkty i ich zastosowanie. Po licznych przeprowadzkach zostało mi kilkanaście całych numerów i pełen segregator wycinków kulinarnych, które chętnie wykorzystam w cincinie, oczywiście w różnych działach kulinarnych. W przetworach zamieszczę jeszcze dwa przepisy, które nieco zmodyfikowałam, ale postanowiłam opublikować wersję oryginalną i tę zmodyfikowaną przeze mnie. Nazwiska redaktorów kulinarnych Marii Lemnis i Henryka Vitry są pseudonimami jednej osoby, co nie umniejsza wartości publikowanych przepisów. Pozdrowienia.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Bardzo ciekawy przepis, koniecznie wypróbuję.

W książce "Delicje - wykwintne przetwory" (wyd. Prószyński i S-ka) jest przepis na marmoladę z papryki nieco inaczej aromatyzowaną.
Dla ciekawych podaję składniki, może ktoś się skusi:
1,25 kg czerwonej papryki, oczyszczonej i zmielonej w maszynce do mięsa
1/3 szklanki wody
1 kg cukru
2 cytryny ( sok i skórka)
3 utłuczone w moździerzu goździki
1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
szczypta soli

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy