Marmoladnik

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
To ciasto jest:
- proste jak drut, więc naprawdę ciężko je sknocić
- jednonaczyniowe, więc nie ma po nim za dużo sprzątania
- świetne do utylizacji konfitury/dżemu/marmolady, gdy przejadły nam się już rogaliki z ową
- alternatywą dla Murzynka
- niezbyt wyszukane, ale smaczne
icon_wink.gif


Składniki:
10 łyżek gęstego dżemu/konfitury/marmolady
2 jaja
pół kostki margaryny/masła
szklanka cukru (przy słodszych marmoladach mniej)
szklanka mleka
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody (ja daję pół proszku i pół sody)
2 łyżeczki kakao
łyżeczka przyprawy do pierników
ew. aromat rumowy/arakowy
ew. wiórki kokosowe/polewa czekoladowa/cukier puder dla ozdoby

Margarynę z cukrem utrzeć mikserem, dodać jaja, a później po kolei wszystkie składniki, sypkie dobrze jest przesiać. Piec ok. 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Ja w 180 stopniach uważam ciasto za gotowe po ok. 40 min.

Fajnie nadaje sie też na muffiny. Wtedy wystarczy piec 20 min.

Z podanej porcji mamy dużą kwadratową blachę lub 6-tkę muffinów i małą tortownicę.

Zdjęcia za chwilkę, ciacho siedzi w piekarniku
icon_wink.gif
 

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
No i kilka zdjęć Marmoladnikowych
icon_smile.gif
Wyszedł niziutki, w keksówce byłby pokaźniejszy. Posypany cukrem pudrem, wiórkami i polany syropem malinowym
lecker.gif
 

Załączniki

  • marmoladnikowe_muffiny.jpg
    marmoladnikowe_muffiny.jpg
    223.4 KB · Wyświetleń: 0
  • marmoladnik.jpg
    marmoladnik.jpg
    251.5 KB · Wyświetleń: 0
  • marmoladnik2.jpg
    marmoladnik2.jpg
    314 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy