Biszkopt:
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
Krem:
-1 szklanka cukru
-3 łyżki wody
-4 łyżki kakao
-50 g gorzkiej czekolady
-200 g masła
-2 łyżki spirytusu
Oraz:
-słoik dżemu z czarnej porzeczki
-3 paczki pierniczków bez czekolady
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę (ja zawsze dodaję do nich szczyptę soli- łatwiej się ubijają). Do piany dodać cukier, a następnie dodawać po 1 żółtka.
Obie mąki wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia w oddzielnym naczyniu i po 1 łyżce przesiewać przez sitko do masy jajecznej.
Gotowe ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25x36 cm. Posypać je po wierzchu kakao i "pomerdać" widelcem tak, by kakao połączyło się z ciastem, tworząc marmurkowy wzorek.
Piec w temperaturze 180 stopni ok.35-40 minut.
Krem:
Z wody i cukru ugotować lukier "do nitki". Do gorącego dodać kakao i czekoladę i energicznie mieszać, aż utworzy się jednolita masa.
Masło utrzeć na puch. Dodawać do niego po 1 łyżce ostudzonej masy czekoaldowej, a następnie spirytus.
A ciasto robi się tak...
Biszkopt przeciąć na pół. Na pierwszej części biszkoptu rozmarować dżem. Poukładać na nich jeden przy drugim pierniczki, przykryć je kremem. Na wierzch ułożyć drugą część biszkoptu, tą z marmurkowym wzorkiem.
Ciasta nie trzeba dekorować, bo i bez tego wygląda bardzo fajnie
No i pyszne jest niemożliwie
Zachęcam do spróbowania!!!!!!!!!
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
Krem:
-1 szklanka cukru
-3 łyżki wody
-4 łyżki kakao
-50 g gorzkiej czekolady
-200 g masła
-2 łyżki spirytusu
Oraz:
-słoik dżemu z czarnej porzeczki
-3 paczki pierniczków bez czekolady
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę (ja zawsze dodaję do nich szczyptę soli- łatwiej się ubijają). Do piany dodać cukier, a następnie dodawać po 1 żółtka.
Obie mąki wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia w oddzielnym naczyniu i po 1 łyżce przesiewać przez sitko do masy jajecznej.
Gotowe ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25x36 cm. Posypać je po wierzchu kakao i "pomerdać" widelcem tak, by kakao połączyło się z ciastem, tworząc marmurkowy wzorek.
Piec w temperaturze 180 stopni ok.35-40 minut.
Krem:
Z wody i cukru ugotować lukier "do nitki". Do gorącego dodać kakao i czekoladę i energicznie mieszać, aż utworzy się jednolita masa.
Masło utrzeć na puch. Dodawać do niego po 1 łyżce ostudzonej masy czekoaldowej, a następnie spirytus.
A ciasto robi się tak...
Biszkopt przeciąć na pół. Na pierwszej części biszkoptu rozmarować dżem. Poukładać na nich jeden przy drugim pierniczki, przykryć je kremem. Na wierzch ułożyć drugą część biszkoptu, tą z marmurkowym wzorkiem.
Ciasta nie trzeba dekorować, bo i bez tego wygląda bardzo fajnie

No i pyszne jest niemożliwie

Zachęcam do spróbowania!!!!!!!!!