- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
1 bakłażan
200 g ciecierzycy z puszki
1 malutka czerwona cebula
1.5 łyżki oliwy
sól, pieprz
pęczek świeżej kolendry (na zdjęciu akurat jej nie było, bo nie miałam)
dressing:
0.5 łyżeczki kuminu
0.5 łyżeczki papryki
0.5 łyżeczki miodu
0.5 cytryny
2 łyżki oliwy
Bardzo dokładnie mieszamy składniki dressingu.
Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka po jednej stronie, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy (u mnie patelnia grillowa) do zbrązowienia. Następnie stronę wierzchnią smarujemy oliwą, również oprószamy solą i pieprzem i odwracamy. Podsmażamy do zbrązowienia. Brązowe plasterki zdejmujemy z grilla (z patelni grillowej) i kroimy na ćwiartki.
Ciecierzycę odsączamy i dokładnie przepłukujemy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Kolendrę opłukujemy, osuszamy i siekamy. Mieszamy ciecierzycę, cebulę i kolendrę razem z bakłażanem. Całość polewamy dressingiem.
Bardzo smaczna sałatka. Smakowała nawet mojej mamie, która nie przepada za bakłażanem.
Źródło: http://arabic-food.blogspot.com/2010/05/mo...kpea-salad.html
200 g ciecierzycy z puszki
1 malutka czerwona cebula
1.5 łyżki oliwy
sól, pieprz
pęczek świeżej kolendry (na zdjęciu akurat jej nie było, bo nie miałam)
dressing:
0.5 łyżeczki kuminu
0.5 łyżeczki papryki
0.5 łyżeczki miodu
0.5 cytryny
2 łyżki oliwy
Bardzo dokładnie mieszamy składniki dressingu.
Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka po jednej stronie, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy (u mnie patelnia grillowa) do zbrązowienia. Następnie stronę wierzchnią smarujemy oliwą, również oprószamy solą i pieprzem i odwracamy. Podsmażamy do zbrązowienia. Brązowe plasterki zdejmujemy z grilla (z patelni grillowej) i kroimy na ćwiartki.
Ciecierzycę odsączamy i dokładnie przepłukujemy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Kolendrę opłukujemy, osuszamy i siekamy. Mieszamy ciecierzycę, cebulę i kolendrę razem z bakłażanem. Całość polewamy dressingiem.
Bardzo smaczna sałatka. Smakowała nawet mojej mamie, która nie przepada za bakłażanem.

Źródło: http://arabic-food.blogspot.com/2010/05/mo...kpea-salad.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: