Marokańska sałatka z bakłażana i ciecierzycy

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
1 bakłażan
200 g ciecierzycy z puszki
1 malutka czerwona cebula
1.5 łyżki oliwy
sól, pieprz
pęczek świeżej kolendry (na zdjęciu akurat jej nie było, bo nie miałam)

dressing:

0.5 łyżeczki kuminu
0.5 łyżeczki papryki
0.5 łyżeczki miodu
0.5 cytryny
2 łyżki oliwy

Bardzo dokładnie mieszamy składniki dressingu.

Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka po jednej stronie, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy (u mnie patelnia grillowa) do zbrązowienia. Następnie stronę wierzchnią smarujemy oliwą, również oprószamy solą i pieprzem i odwracamy. Podsmażamy do zbrązowienia. Brązowe plasterki zdejmujemy z grilla (z patelni grillowej) i kroimy na ćwiartki.

Ciecierzycę odsączamy i dokładnie przepłukujemy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Kolendrę opłukujemy, osuszamy i siekamy. Mieszamy ciecierzycę, cebulę i kolendrę razem z bakłażanem. Całość polewamy dressingiem.

Bardzo smaczna sałatka. Smakowała nawet mojej mamie, która nie przepada za bakłażanem.

IMG_3814.JPG

Źródło: http://arabic-food.blogspot.com/2010/05/mo...kpea-salad.html
 

Załączniki

  • IMG_3814.JPG
    IMG_3814.JPG
    222.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Właśnie zrobiłam, dobre, ale następnym razem dam nieco więcej kuminu. A, na liście składników brakuje kolendry. Dużo dałam, bo lubię.
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
yrsa @ 27 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1336333Właśnie zrobiłam, dobre, ale następnym razem dam nieco więcej kuminu. A, na liście składników brakuje kolendry. Dużo dałam, bo lubię.
Dobrze, że zauważyłaś
icon_smile.gif
Już poprawiam. Za pierwszym razem robiłam bez kolendry i stąd przeoczenie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy