Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Marokanska surowka z marchewki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1560555" data-attributes="member: 1142"><p>Pyszna, prosta surowka z marchwi, daktyli, berberysu w dressingu z melasa granatowa. Wykonalam dzis do pieczeni jagniecej, marynowanej w harissie rozanej.</p><p></p><p><strong>500g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach, lub w cienkie julienne</strong></p><p><strong>6 miesistych duzych daktyli, najlepiej medjool, pokrojonych w mala kostke</strong></p><p><strong>pol szklanki suszonego berberysu, mozna mysle zastapic suszonymi wisniami lub naet zurawina</strong></p><p></p><p>Przygotowane skladniki wrzucilam do miski. Wymieszalam energicznie potrzasajac. Daktyle chetnie sie ze soba sklejaja, warto je rozdzielic, aby ich genialna slodycz wymieszala sie z innymi smakami.</p><p></p><p>Dressing:</p><p></p><p><strong>1 lyzeczka kuminu</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki harissy rozanej*, np Belazu</strong></p><p><strong>3 lyzki oliwy z oliwek ev</strong></p><p><strong>1-2 lyzki melasy granatowej</strong></p><p><strong>sok z 1 malej cytryny</strong></p><p><strong>1 lyzka posiekanej skorki cytryny kiszonej</strong></p><p><strong>1 lyzka miety ogrodowej kiszonej lub 3 lyzki posiekanej miety</strong></p><p><strong>5 lyzek posiekanej zielonej pietruszki</strong></p><p></p><p>W mozdzierzu zmiazdzylam kumin, dodalam harisse, oliwe z oliwek, melase i sok z cytryny. Dokladnie wszystko utluklam. Do sosu wmieszalam skorke z kiszonej cytryny, miete i pietruszke. Calosc wlalam do marchewki i dobrze wymieszalam. Odstawilam. Przed podaniem posypalam uprazonymi nasionami - mieszanka slonecznika, sezamu, dyni, pinii.</p><p></p><p>Oryginalna wersje salatki mozna znalezc <a href="http://kelliesfoodtoglow.com/2014/05/01/a-moroccan-carrot-salad/" target="_blank"><strong>u Kellie Anderson</strong></a></p><p></p><p>Jutro dolacze zdjecie.</p><p></p><p>*Rozana harissa wg Kellie:</p><p><strong></strong></p><p><strong>25g malych suszonych papryczek chilli, np birds eye</strong></p><p><strong>2 lyzki suszonych platkow rozy</strong></p><p></p><p>Z papryczek usunac nasiona. Chilli wrzucic do miski wraz z platkami i zalac wrzaca woda, tylko tyle aby zakryc. Zostawic na 30 min, odcedzic.</p><p></p><p>Gdy papryczki sie mocza, uprazyc na malym ogniu:</p><p></p><p><strong>po 2 lyzeczki: kuminu, kolendry, kminku</strong></p><p><strong>2 cale gwiazdy anyzu</strong></p><p><strong>2 opasle zabki czosnku, pokrojone w plasterki</strong></p><p><strong>1 1/2 lyzeczki papryki, umiarkowanie ostrej</strong></p><p></p><p>Najpierw na patelnie wsypac nasiona, gwiazde, czosnek i prazyc 3 min, mieszajac, nastepnie dodac papryke, podgrzac do uwolnienia aromatu. Uprazone przyprawy zmielic w mlynku lub utluc w mozdzierzu. Dodac namoczone i odsaczone chilli i platki rozy. Wszystko umiescic w blenderze, wraz z:</p><p></p><p><strong>2 czerwonymi paprykami</strong></p><p><strong>75ml ev oliwy z oliwek</strong></p><p><strong>12 suszonymi na sloncu pomidorami lub 3-4 lyzki pasty z takowych</strong></p><p><strong>2 odpestkowanymi daktylami Medjool</strong></p><p><strong>2 lyzeczkami soku z cytryny</strong></p><p><strong>i woda rozana do smaku</strong></p><p><strong></strong></p><p>i zblendowac na papke. gotowe przelozyc do wysterylizowanych pojemnikow, sloikow etc. Przed zamknieciem zalaz porcja oliwy z oliwek. Przechowywac do 3 tyg w lodowce Mozna mrozic.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1560555, member: 1142"] Pyszna, prosta surowka z marchwi, daktyli, berberysu w dressingu z melasa granatowa. Wykonalam dzis do pieczeni jagniecej, marynowanej w harissie rozanej. [B]500g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach, lub w cienkie julienne 6 miesistych duzych daktyli, najlepiej medjool, pokrojonych w mala kostke pol szklanki suszonego berberysu, mozna mysle zastapic suszonymi wisniami lub naet zurawina[/B] Przygotowane skladniki wrzucilam do miski. Wymieszalam energicznie potrzasajac. Daktyle chetnie sie ze soba sklejaja, warto je rozdzielic, aby ich genialna slodycz wymieszala sie z innymi smakami. Dressing: [B]1 lyzeczka kuminu 1/2 lyzeczki harissy rozanej*, np Belazu 3 lyzki oliwy z oliwek ev 1-2 lyzki melasy granatowej sok z 1 malej cytryny 1 lyzka posiekanej skorki cytryny kiszonej 1 lyzka miety ogrodowej kiszonej lub 3 lyzki posiekanej miety 5 lyzek posiekanej zielonej pietruszki[/B] W mozdzierzu zmiazdzylam kumin, dodalam harisse, oliwe z oliwek, melase i sok z cytryny. Dokladnie wszystko utluklam. Do sosu wmieszalam skorke z kiszonej cytryny, miete i pietruszke. Calosc wlalam do marchewki i dobrze wymieszalam. Odstawilam. Przed podaniem posypalam uprazonymi nasionami - mieszanka slonecznika, sezamu, dyni, pinii. Oryginalna wersje salatki mozna znalezc [URL="http://kelliesfoodtoglow.com/2014/05/01/a-moroccan-carrot-salad/"][B]u Kellie Anderson[/B][/URL] Jutro dolacze zdjecie. *Rozana harissa wg Kellie: [B] 25g malych suszonych papryczek chilli, np birds eye 2 lyzki suszonych platkow rozy[/B] Z papryczek usunac nasiona. Chilli wrzucic do miski wraz z platkami i zalac wrzaca woda, tylko tyle aby zakryc. Zostawic na 30 min, odcedzic. Gdy papryczki sie mocza, uprazyc na malym ogniu: [B]po 2 lyzeczki: kuminu, kolendry, kminku 2 cale gwiazdy anyzu 2 opasle zabki czosnku, pokrojone w plasterki 1 1/2 lyzeczki papryki, umiarkowanie ostrej[/B] Najpierw na patelnie wsypac nasiona, gwiazde, czosnek i prazyc 3 min, mieszajac, nastepnie dodac papryke, podgrzac do uwolnienia aromatu. Uprazone przyprawy zmielic w mlynku lub utluc w mozdzierzu. Dodac namoczone i odsaczone chilli i platki rozy. Wszystko umiescic w blenderze, wraz z: [B]2 czerwonymi paprykami 75ml ev oliwy z oliwek 12 suszonymi na sloncu pomidorami lub 3-4 lyzki pasty z takowych 2 odpestkowanymi daktylami Medjool 2 lyzeczkami soku z cytryny i woda rozana do smaku [/B] i zblendowac na papke. gotowe przelozyc do wysterylizowanych pojemnikow, sloikow etc. Przed zamknieciem zalaz porcja oliwy z oliwek. Przechowywac do 3 tyg w lodowce Mozna mrozic. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Marokanska surowka z marchewki
Top
Bottom