Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Marokanska zupa z ciecierzycy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zawszepolka" data-source="post: 825443" data-attributes="member: 8907"><p>Podczas porzadkowania starych magazynow, znalazlam mala ksiazeczke - dodatek do lutowego wydania magazynu Good Food 'Superhealthy recipes'. w tym wlasnie dodatku znalazlam przepis na Marokanska zupe z ciecierzycy - smaczna, prosta i na temat.</p><p></p><p>Skladniki:</p><p></p><p>1 lyzka stolowa oliwy z oliwek</p><p>2 zabki czosnku, zmiazdzone</p><p>1 srednia cebula, pokrojona w kostke</p><p>2 lodygi selera naciowego, pokrojone w kawalki</p><p>2 lyzeczki mielonego kuminu*</p><p>600ml wrzacego bulionu warzywnego**</p><p>400g pomidorow z puszki, pokrojonych</p><p>200g ugotowanej ciecierzycy</p><p>100g mrozonego bobu</p><p>skorka i sok z polowy cytryny</p><p>duza garsc swiezej kolendry lub natki pietruszki</p><p>chleb pita lub podplomyk***</p><p></p><p>Ciecierzyce namoczyc na 12 godzin. Po tym czasie ugotowac do miekkosci i lekko posolic.</p><p>W rondlu o grubym dnie rozgrzac olej, dodac czosnek, cebule i seler naciowy i smazyc na malym ogniu przez 10 minut, mieszajac, az cebula i seler zeszkla sie. Dodac kumin i smazyc przez kolejna minute.</p><p>Zwiekszyc moc palnika, dodac goracy bulion pomidory i ciecierzyce, oraz szczypte swiezo zmielonego czarnego pieprzu. Gotowac przez 8 minut. Dodac bob i sok z cytryny i gotowac przez kolejne 2 minuty.</p><p>Doprawic do smaku (ja doprawilam sola morska, platkami chili i pieprzem cytrynowym), nalozyc zupe do miseczek, posypac skorka z cytryny i natka pietruszki. Podawac z chlebem pita lub podplomykiem.</p><p></p><p>*zastapilam mielonym kminkiem</p><p>**uzylam organicznego bulionu z kostki Marigold Organic Swiss (bez glutenu i drozdzy)</p><p>***uzylam chleba z Weekendowej piekarni #19</p><p></p><p>PS to moj pierwszy przepis na forum, wiec jesli zrobilam cos zle, to prosze o uwagi, a nastepnym razem juz bledu nie bedzie!</p><p>[ATTACH=full]38583[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zawszepolka, post: 825443, member: 8907"] Podczas porzadkowania starych magazynow, znalazlam mala ksiazeczke - dodatek do lutowego wydania magazynu Good Food 'Superhealthy recipes'. w tym wlasnie dodatku znalazlam przepis na Marokanska zupe z ciecierzycy - smaczna, prosta i na temat. Skladniki: 1 lyzka stolowa oliwy z oliwek 2 zabki czosnku, zmiazdzone 1 srednia cebula, pokrojona w kostke 2 lodygi selera naciowego, pokrojone w kawalki 2 lyzeczki mielonego kuminu* 600ml wrzacego bulionu warzywnego** 400g pomidorow z puszki, pokrojonych 200g ugotowanej ciecierzycy 100g mrozonego bobu skorka i sok z polowy cytryny duza garsc swiezej kolendry lub natki pietruszki chleb pita lub podplomyk*** Ciecierzyce namoczyc na 12 godzin. Po tym czasie ugotowac do miekkosci i lekko posolic. W rondlu o grubym dnie rozgrzac olej, dodac czosnek, cebule i seler naciowy i smazyc na malym ogniu przez 10 minut, mieszajac, az cebula i seler zeszkla sie. Dodac kumin i smazyc przez kolejna minute. Zwiekszyc moc palnika, dodac goracy bulion pomidory i ciecierzyce, oraz szczypte swiezo zmielonego czarnego pieprzu. Gotowac przez 8 minut. Dodac bob i sok z cytryny i gotowac przez kolejne 2 minuty. Doprawic do smaku (ja doprawilam sola morska, platkami chili i pieprzem cytrynowym), nalozyc zupe do miseczek, posypac skorka z cytryny i natka pietruszki. Podawac z chlebem pita lub podplomykiem. *zastapilam mielonym kminkiem **uzylam organicznego bulionu z kostki Marigold Organic Swiss (bez glutenu i drozdzy) ***uzylam chleba z Weekendowej piekarni #19 PS to moj pierwszy przepis na forum, wiec jesli zrobilam cos zle, to prosze o uwagi, a nastepnym razem juz bledu nie bedzie! [ATTACH=full]38583[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Marokanska zupa z ciecierzycy
Top
Bottom