- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Oryginalny przepis pochodzi z tej strony. Jednak tutaj są jakieś przyprawy w stylu bulionetek/maggi, a ja staram się ich nie używać. Dlatego prezentuję Wam wersję zmienioną trochę przeze mnie.
Zupa jest pyszna, rozgrzewająca
W sam raz na obecną pogodę.
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
2,5 cm kawałek świeżego imbiru
3 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400 g)
250 g czerwonej soczewicy
410 g odsączonej, opłukanej ciecierzycy z puszki
1 - 1.3 litra lekkiego drobiowego bulionu (w zależności jak gęstą zupę chcemy)
1/3 szklanki posiekanej świeżej kolendry
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
ew. nisko tłuszczowy jogurt do podania
Czosnek, cebulę oraz imbir obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę przez kilka minut aż będzie miękka. Następnie dodajemy czosnek, imbir, kumin, kolendrę i chilli. Podsmażamy przez minutę, po czym do garnka dodajemy soczewicę, bulion oraz pomidory. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, skręcamy ogień i bez przykrycia gotujemy ok. 15 -20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy do zupy ciecierzycę i gotujemy kolejnych 10 minut na małym ogniu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz kolendrę, mieszamy. Podajemy. (Zupę można podać z dodatkiem jogurtu jednak ja go pominęłam)

Zupa jest pyszna, rozgrzewająca

1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
2,5 cm kawałek świeżego imbiru
3 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400 g)
250 g czerwonej soczewicy
410 g odsączonej, opłukanej ciecierzycy z puszki
1 - 1.3 litra lekkiego drobiowego bulionu (w zależności jak gęstą zupę chcemy)
1/3 szklanki posiekanej świeżej kolendry
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
ew. nisko tłuszczowy jogurt do podania
Czosnek, cebulę oraz imbir obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę przez kilka minut aż będzie miękka. Następnie dodajemy czosnek, imbir, kumin, kolendrę i chilli. Podsmażamy przez minutę, po czym do garnka dodajemy soczewicę, bulion oraz pomidory. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, skręcamy ogień i bez przykrycia gotujemy ok. 15 -20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy do zupy ciecierzycę i gotujemy kolejnych 10 minut na małym ogniu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz kolendrę, mieszamy. Podajemy. (Zupę można podać z dodatkiem jogurtu jednak ja go pominęłam)