Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Marraquetas
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 952500" data-attributes="member: 592"><p>[ATTACH=full]50336[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Przepis znalazłam <a href="http://kochtopf.twoday.net/stories/bbd-27-marraquetas/" target="_blank">u Zorry,</a> przetłumaczyłam translatorem oraz konsultowałam się <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26164&view=findpost&p=952024" target="_blank">Aniq </a></p><p></p><p>Bułki są wyjątkowo leciutkie , przysłowiowy puch i bardzo smaczne.</p><p></p><p>[ATTACH=full]50337[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><strong>Marraquetas</strong></p><p>wychodzą 4 bułki</p><p></p><p>60 g aktywnego zakwasu pszennego </p><p>300 g mąki pszennej ( dałam chlebowa typ 630 z Lidla)</p><p>180 g wody</p><p>6 g świeżych drożdży ( dałam 3 g)</p><p>6 g soli</p><p></p><p>Drożdże rozpuścić w 50 g wody, dodać resztę wody i wlac do zakwasu , rozmieszać. Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem soli i wyrabiać robotem ( ja ręcznym hakami w kształcie S) na niskiej prędkości do 4 minut. Dodać sól i wyrabiać 6 minut na wyższej prędkości, aż do uzyskania miękkiego ciasta. Nakryć miskę z ciastem i zostawić do rośnięcia na 60-70 minut, po 30 minutach ciasto raz złożyć . w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość </p><p>Podzielić ciasto na 8 równych częściach -około 70 gramów każda. Ukształtować z każdej okrągła bułeczkę i układać po dwie –tak żeby się stykały brzegami, miedzy fałdkami ściereczki, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut- ja ściereczką wyłożyłam duża blachę do pieczenia i po położeniu bułeczek cała blachę z bułeczkami schowałam do wielkiej torebki foliowej ,żeby mi bułeczki nie wyschły </p><p>Bułeczki posmarować odrobiną oleju po wierzchu i prętem bambusowym przez środek bułeczek(przez dwie za każdym razem) zrobić przedziałek –ja robiłam grubym drutem do robótek ręcznych</p><p>Bułeczki powrotem ułożyć między fałdami ściereczki, przedziałkiem do spodu, zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę –ja znowu schowałam blachę z bułeczkami do torby foliowej</p><p>Rozgrzać piekarnik do 200stopni C( w przepisie jest 180 stopni z termoobiegiem) i piec odwrócone bułeczki na drugą stronę ( przedziałkiem do góry) 25-30minut.</p><p>Ostudzić na kratce </p><p>[ATTACH=full]50338[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 952500, member: 592"] [ATTACH=full]50336[/ATTACH] Przepis znalazłam [URL="http://kochtopf.twoday.net/stories/bbd-27-marraquetas/"]u Zorry,[/URL] przetłumaczyłam translatorem oraz konsultowałam się [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26164&view=findpost&p=952024"]Aniq [/URL] Bułki są wyjątkowo leciutkie , przysłowiowy puch i bardzo smaczne. [ATTACH=full]50337[/ATTACH] [B]Marraquetas[/B] wychodzą 4 bułki 60 g aktywnego zakwasu pszennego 300 g mąki pszennej ( dałam chlebowa typ 630 z Lidla) 180 g wody 6 g świeżych drożdży ( dałam 3 g) 6 g soli Drożdże rozpuścić w 50 g wody, dodać resztę wody i wlac do zakwasu , rozmieszać. Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem soli i wyrabiać robotem ( ja ręcznym hakami w kształcie S) na niskiej prędkości do 4 minut. Dodać sól i wyrabiać 6 minut na wyższej prędkości, aż do uzyskania miękkiego ciasta. Nakryć miskę z ciastem i zostawić do rośnięcia na 60-70 minut, po 30 minutach ciasto raz złożyć . w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość Podzielić ciasto na 8 równych częściach -około 70 gramów każda. Ukształtować z każdej okrągła bułeczkę i układać po dwie –tak żeby się stykały brzegami, miedzy fałdkami ściereczki, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut- ja ściereczką wyłożyłam duża blachę do pieczenia i po położeniu bułeczek cała blachę z bułeczkami schowałam do wielkiej torebki foliowej ,żeby mi bułeczki nie wyschły Bułeczki posmarować odrobiną oleju po wierzchu i prętem bambusowym przez środek bułeczek(przez dwie za każdym razem) zrobić przedziałek –ja robiłam grubym drutem do robótek ręcznych Bułeczki powrotem ułożyć między fałdami ściereczki, przedziałkiem do spodu, zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę –ja znowu schowałam blachę z bułeczkami do torby foliowej Rozgrzać piekarnik do 200stopni C( w przepisie jest 180 stopni z termoobiegiem) i piec odwrócone bułeczki na drugą stronę ( przedziałkiem do góry) 25-30minut. Ostudzić na kratce [ATTACH=full]50338[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Marraquetas
Top
Bottom