- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Marynarski garnek
500 g marchewki
750 g ziemniaków
cebula
olej do smażenia
2 łyżki mąki
800 ml rosołu
600 g rybnego fileta
Sok z połowy cytryny
Pęczek koperku
100 ml śmietany
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżka kaparów
sól i pieprz
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Marchew kroimy w talarki . Cebulę siekamy w drobną kostkę.
2. Pokrojone warzywa smażymy na oleju (5 minut), posypujemy mąką , zalewamy rosołem i pod przykryciem dusimy 15 minut.
3. Rybę kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy.
4. Chrzan mieszamy że śmietaną.
5. Do duszących się warzyw dodajemy rybę, chrzan, kapary. Delikatnie mieszamy i pod przykryciem dusimy jeszcze przez 5 minut. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
Ps 1 Przepis na 4 osoby, a jedna porcja zawiera ok 400 kcal.
Ps 2 Przepis pochodzi z książki Fischgerichte für Genießer - Würziger Matrosen-Topf.

500 g marchewki
750 g ziemniaków
cebula
olej do smażenia
2 łyżki mąki
800 ml rosołu
600 g rybnego fileta
Sok z połowy cytryny
Pęczek koperku
100 ml śmietany
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżka kaparów
sól i pieprz
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Marchew kroimy w talarki . Cebulę siekamy w drobną kostkę.
2. Pokrojone warzywa smażymy na oleju (5 minut), posypujemy mąką , zalewamy rosołem i pod przykryciem dusimy 15 minut.
3. Rybę kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy.
4. Chrzan mieszamy że śmietaną.
5. Do duszących się warzyw dodajemy rybę, chrzan, kapary. Delikatnie mieszamy i pod przykryciem dusimy jeszcze przez 5 minut. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
Ps 1 Przepis na 4 osoby, a jedna porcja zawiera ok 400 kcal.
Ps 2 Przepis pochodzi z książki Fischgerichte für Genießer - Würziger Matrosen-Topf.