Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Marynata do grzybków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Nunia" data-source="post: 354611" data-attributes="member: 401"><p>Marynata na słodko</p><p></p><p>1/2 litra octu 10%</p><p>1 litr wody</p><p>6 łyżek cukru</p><p>1 łyżka soli</p><p>listki laurowe</p><p>pieprz w ziarenkach</p><p></p><p>Marynatę zagotować, zalać grzybki (niekoniecznie gorącą), pasteryzować około 5 minut.</p><p></p><p>Używamy z tata tej marynaty do prawdziwków, podgrzybków i kurek.</p><p></p><p>Grzybki obgotowywujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną octu (ocet powoduje, że się nie sklejają tak bardzo na durszlaku) - 10 minut od momentu zagotowania.</p><p></p><p>Przydatny trik - jeśli grzybki się sklejają, przekładamy je z durszlaka do np. garnka i zalewamy odrobiną zalewy. Mieszamy aż się porozklejają i rozklejone pakujemy do słoików.</p><p></p><p>Niegdy nie próbowaliśmy z tatą zalewać gorącą i niepasteryzować, więc nie wiemy ile wytrzymają, ale te pasteryzowane wytrzymują i trzy lata.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Nunia, post: 354611, member: 401"] Marynata na słodko 1/2 litra octu 10% 1 litr wody 6 łyżek cukru 1 łyżka soli listki laurowe pieprz w ziarenkach Marynatę zagotować, zalać grzybki (niekoniecznie gorącą), pasteryzować około 5 minut. Używamy z tata tej marynaty do prawdziwków, podgrzybków i kurek. Grzybki obgotowywujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną octu (ocet powoduje, że się nie sklejają tak bardzo na durszlaku) - 10 minut od momentu zagotowania. Przydatny trik - jeśli grzybki się sklejają, przekładamy je z durszlaka do np. garnka i zalewamy odrobiną zalewy. Mieszamy aż się porozklejają i rozklejone pakujemy do słoików. Niegdy nie próbowaliśmy z tatą zalewać gorącą i niepasteryzować, więc nie wiemy ile wytrzymają, ale te pasteryzowane wytrzymują i trzy lata. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Marynata do grzybków
Top
Bottom