Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Marynowane bakłażany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 995881" data-attributes="member: 1443"><p>Pomysł zaczerpnięty z książki pana M. Łebkowskiego, jednak sos winegret zrobiłam po swojemu:</p><p></p><p>Składniki</p><p>2 małe bakłażany</p><p>50 ml białego octu winnego</p><p>50 ml oliwy extra vergine plus dodatkowo do smarowania bakłażanów</p><p>2 duże ząbki czosnku</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>pieprz</p><p></p><p>Bakłażany pokroić wzdłuż na 4 - 5mm plastry, z każdej strony lekko posmarować oliwą i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. (ale można też spokojnie usmażyć je na patelni teflonowej lub upiec na grillu), w słoiczku po dżemie połączyć oliwę, ocet, cukier, sól, pieprz i posiekane drobno ząbki czosnku, wstrząsać do uzyskania gładkiej emulsji, w pojemniku odpowiedniej wielkości układać warstwy bakłażana, każdą z nich polewając odrobiną winegretu, dobrze ugnieść, tak żeby na wierzchu była warstwa sosu, odstawić na noc do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły, moje stały dłużej i wyszło im to tylko na zdrowie, polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 995881, member: 1443"] Pomysł zaczerpnięty z książki pana M. Łebkowskiego, jednak sos winegret zrobiłam po swojemu: Składniki 2 małe bakłażany 50 ml białego octu winnego 50 ml oliwy extra vergine plus dodatkowo do smarowania bakłażanów 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli pieprz Bakłażany pokroić wzdłuż na 4 - 5mm plastry, z każdej strony lekko posmarować oliwą i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. (ale można też spokojnie usmażyć je na patelni teflonowej lub upiec na grillu), w słoiczku po dżemie połączyć oliwę, ocet, cukier, sól, pieprz i posiekane drobno ząbki czosnku, wstrząsać do uzyskania gładkiej emulsji, w pojemniku odpowiedniej wielkości układać warstwy bakłażana, każdą z nich polewając odrobiną winegretu, dobrze ugnieść, tak żeby na wierzchu była warstwa sosu, odstawić na noc do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły, moje stały dłużej i wyszło im to tylko na zdrowie, polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Marynowane bakłażany
Top
Bottom