- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Oliwki z fetą, podane ze świeżym pieczywem, są idealne jako przystawka lub mała przekąska do wina. Mogą być także podane w roli sałatki do dań kuchni śródziemnomorskiej. Proporcje zielonych oliwek do czarnych są w zasadzie dowolne i zależą wyłącznie od naszych upodobań.
200 g oliwek zielonych
100 g oliwek czarnych
150 g sera feta
4 duże ząbki czosnku
4 posiekane liście bazylii
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (do smaku)
1 szczypta chilli w płatkach
100 ml oleju o neutralnym smaku - u mnie olej z pestek winogron
Oliwki odcedzić z zalewy. Wymieszać dokładne z olejem, przyprawami i obranym, drobno posiekanym czosnkiem.
Dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać delikatnie.
Odstawić do lodówki na kilka godzin (np. na noc) by smaki się połączyły.

200 g oliwek zielonych
100 g oliwek czarnych
150 g sera feta
4 duże ząbki czosnku
4 posiekane liście bazylii
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (do smaku)
1 szczypta chilli w płatkach
100 ml oleju o neutralnym smaku - u mnie olej z pestek winogron
Oliwki odcedzić z zalewy. Wymieszać dokładne z olejem, przyprawami i obranym, drobno posiekanym czosnkiem.
Dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać delikatnie.
Odstawić do lodówki na kilka godzin (np. na noc) by smaki się połączyły.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: