Marynowane oliwki czosnkowe z fetą

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Oliwki z fetą, podane ze świeżym pieczywem, są idealne jako przystawka lub mała przekąska do wina. Mogą być także podane w roli sałatki do dań kuchni śródziemnomorskiej. Proporcje zielonych oliwek do czarnych są w zasadzie dowolne i zależą wyłącznie od naszych upodobań.

oliwki_feta.JPG

200 g oliwek zielonych
100 g oliwek czarnych
150 g sera feta
4 duże ząbki czosnku
4 posiekane liście bazylii
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (do smaku)
1 szczypta chilli w płatkach
100 ml oleju o neutralnym smaku - u mnie olej z pestek winogron


Oliwki odcedzić z zalewy. Wymieszać dokładne z olejem, przyprawami i obranym, drobno posiekanym czosnkiem.
Dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać delikatnie.
Odstawić do lodówki na kilka godzin (np. na noc) by smaki się połączyły.

 

Załączniki

  • oliwki_feta.JPG
    oliwki_feta.JPG
    119.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Fajnie sie zapowiada.
Mi, a czemu nie po prostu oliwa z oliwek? Feta z oliwa idzie dobrze.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Nie miałam.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy