Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Marynowane żeberka wieprzowe z miodem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1582182" data-attributes="member: 10341"><p>Po doskonałej golonce Cinki, idąc miodowym tropem z broszurki o n&quot;miodowych przysmakach&quot; postanowiłam zrobić wieprzowe żeberka, bo takie właśnie, bardzo ładne, kupiłam u rzeżnika. Do tego dania należy wybierać mięso chude, , bo łączenie tłuszczu z miodem nie daje najlepszych efektów.Dobrze przyrządzona potrawa usatysfakcjonuje najbardziej wybredne gusta..Dla 4 osób będziemy potrzebowali: </p><p> - 1 kg żeberek wieprzowych</p><p> - 2 ząbki czosnku</p><p> - 1 kawałek świeżego imbiry wielkości orzecha</p><p> - 2 łyżki oleju o naturalnym smaku</p><p> - 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego)</p><p> - 2 łyżki sosu sojowego</p><p> - 2 łyżki octu</p><p> - 1 łyżeczka przyprawy &quot;Pięć smaków&quot;</p><p> - sól</p><p>&quot;Pięć smaków3&quot; to chińska mieszanka przypraw o orientalnym aromacie. Możemy kupić gotow3ą w sklepie lub sporządzić sami z anyżku, gożdzika, cynamonu, pietruszki i pieprzu w równych proporcjach.</p><p>Dużym ostrym nożem kroimy żeberka na kawałki wzdłuż kości</p><p>Do większego naczynia wlewamy miód, ocet i sos sojowy.</p><p>Obieramy czosnek i wyciskamy go nad naczyniem. </p><p>Obieramy i ucieramy imbir wraz z przyprawą &quot;Pięć smaków&quot;, dodajemy go do miodowego sosu. Solimy, dodajemy 1 łyżkę oleju, mieszamy. </p><p>Do tak przygoto3wanej marynaty wkładamy żeberka tak, by cqał4e zanurzyły się w zalewie. Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce., co jakiś czas przekręcając PSmiuęso na drugą stronę..</p><p>Podgrzewamy piekarnik. Blachę do pieczenia w piekarniku smaru7jemy 1 łyżką o9leju i układamy na niej wyjęte z marynaty żeberka, które pieczemy 15 - 20 minut. Ja piekłam pół godziny, ponieważ lubię rozpływające się ustach mięso. Od czasu do czasu przekręcamy je i polewamy zalewą z marynat.</p><p></p><p><strong>PS. - </strong>Słusznie zapytała <strong>Bietka, </strong><strong> ,</strong> czy duszę mięso pół godziny. Zazwyczaj nowe dania robię z podanych lub znalezionych w kulinariach przepisów. Tam jest podany czas gotowania, pieczenia, duszenia i smażenia według autora potrawy. Zazwyczaj jest on dłuższy niż podany w przepisie, bo lubię miękkie, rozpływające się w ustach mięso. Domowym sposobem, po prostu od czasu do czasu nakłuwam widelcem przygotowywane mięso i kończę jak widelec lekko wchodzi w mięso, co oznacza, że jest ono gotowe do spożycia. Na zegarek prawie nie patrzę, ale w przepisie muszę podać czas serwowany przez autora i ten ewentualny mój (zazwyczaj dłuższy)l. Są ludzie, którzy kochają gryżć twarde bitki czy kotlety. Ja do nich nie należę., ale podany w przepisie czas należy do autora potrawy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1582182, member: 10341"] Po doskonałej golonce Cinki, idąc miodowym tropem z broszurki o n"miodowych przysmakach" postanowiłam zrobić wieprzowe żeberka, bo takie właśnie, bardzo ładne, kupiłam u rzeżnika. Do tego dania należy wybierać mięso chude, , bo łączenie tłuszczu z miodem nie daje najlepszych efektów.Dobrze przyrządzona potrawa usatysfakcjonuje najbardziej wybredne gusta..Dla 4 osób będziemy potrzebowali: - 1 kg żeberek wieprzowych - 2 ząbki czosnku - 1 kawałek świeżego imbiry wielkości orzecha - 2 łyżki oleju o naturalnym smaku - 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego) - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki octu - 1 łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" - sól "Pięć smaków3" to chińska mieszanka przypraw o orientalnym aromacie. Możemy kupić gotow3ą w sklepie lub sporządzić sami z anyżku, gożdzika, cynamonu, pietruszki i pieprzu w równych proporcjach. Dużym ostrym nożem kroimy żeberka na kawałki wzdłuż kości Do większego naczynia wlewamy miód, ocet i sos sojowy. Obieramy czosnek i wyciskamy go nad naczyniem. Obieramy i ucieramy imbir wraz z przyprawą "Pięć smaków", dodajemy go do miodowego sosu. Solimy, dodajemy 1 łyżkę oleju, mieszamy. Do tak przygoto3wanej marynaty wkładamy żeberka tak, by cqał4e zanurzyły się w zalewie. Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce., co jakiś czas przekręcając PSmiuęso na drugą stronę.. Podgrzewamy piekarnik. Blachę do pieczenia w piekarniku smaru7jemy 1 łyżką o9leju i układamy na niej wyjęte z marynaty żeberka, które pieczemy 15 - 20 minut. Ja piekłam pół godziny, ponieważ lubię rozpływające się ustach mięso. Od czasu do czasu przekręcamy je i polewamy zalewą z marynat. [B]PS. - [/B]Słusznie zapytała [B]Bietka, [/B][B] ,[/B] czy duszę mięso pół godziny. Zazwyczaj nowe dania robię z podanych lub znalezionych w kulinariach przepisów. Tam jest podany czas gotowania, pieczenia, duszenia i smażenia według autora potrawy. Zazwyczaj jest on dłuższy niż podany w przepisie, bo lubię miękkie, rozpływające się w ustach mięso. Domowym sposobem, po prostu od czasu do czasu nakłuwam widelcem przygotowywane mięso i kończę jak widelec lekko wchodzi w mięso, co oznacza, że jest ono gotowe do spożycia. Na zegarek prawie nie patrzę, ale w przepisie muszę podać czas serwowany przez autora i ten ewentualny mój (zazwyczaj dłuższy)l. Są ludzie, którzy kochają gryżć twarde bitki czy kotlety. Ja do nich nie należę., ale podany w przepisie czas należy do autora potrawy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Marynowane żeberka wieprzowe z miodem
Top
Bottom