Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Marynowany łosoś
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1597620" data-attributes="member: 10341"><p>Witam w ostatnim miesiącu upływajacego roku. Wszyscy, każdy na swój sposób, przygotowujemny się do nadchodzących Świąt i pożegnania kolejnego roku w naszym życiu. Nie mam jeszcze ułożonego świątecznego menu, wybieram rzeczy smaczne, ale łatwe i proste w przygotowaniu. będę je zamieszczać, może i Wam przaypadna do gustu. Na dzisiaj wybrałam danie najprostsze z możliwych, jednak o wszechstronnym zastosowaniu. Możemy je podać na przystawkę w Wigilię, Śweięta, a także jako składnik sylwestrowego bufetu. Może nie zachwycić podczas przygotowania, ale w smaku jest skonały. Najpierw zaopatrujemy się w niezbędne produkty. Dla 4 osób potrzebujuemy:</p><p></p><p></p><p>- 25 dkg plastrów wędzonego łososia</p><p> - 3 łyżki oleju z pestek winogron</p><p> - 3 łyżki soku cytrynowego</p><p> - 2 łyżki brandy</p><p> - po 10 ziaren gorczycy i białehgo pieprzu</p><p> - 150 ml gęstej śmietany</p><p> - 100 ml majonezsu</p><p> - cebula</p><p> - ząbek cz0osnku</p><p> - 2 łyżki czerwonego kawioru</p><p> - sól i świezo zmielony biały pieprz</p><p> - pęczek szczypiorku</p><p> - garść rukoli lub pęczek koperku do dekoracji (biorę koperek , kilka gałązek, bo pęczek to przesada). </p><p></p><p> W miseczce ucieramy olej, sok wyciśnięty z cytryny i brandy. Wsypujemy lekko rozgniecione ziarenka gorczycy i białego pieprzu, po czym mieszaqmy. Zanurzamy w naczyniu p0ędzel kuche3nny* i smarujemy nim - układając jeden na drugim - plastry łososia. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.</p><p></p><p>Ubijamy mikserem śmietanę z majonezem, sporą szczyptą solii, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Siekamy bardzo drobno cebulę, wsypujemy razem z kawiorem i pociętym drobno szczypiorkiem do sosu. Jeśli śmietana nie bbyła dostatecznie kwaśna, wlewamy trochę soku cytrynowego.</p><p>Układasmy na półmisku płatki łososia, xeskrobując z nich uprzednio ziarna gorczycy i pieprzu, a obok dekorację z rukoli lub koperku. Sos podajemy oddzielnie w sosjerce.</p><p></p><p>Oczywiście wypatrzyłam, przygotowałam i poróbowalam a mojego uklubionego vzasopisma &quot;:Smaki i aromaty&quot; Poleczam Poleczam. Robi się błyskawicznie, a smakuyje cały wieczór, albo inną porę dnia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1597620, member: 10341"] Witam w ostatnim miesiącu upływajacego roku. Wszyscy, każdy na swój sposób, przygotowujemny się do nadchodzących Świąt i pożegnania kolejnego roku w naszym życiu. Nie mam jeszcze ułożonego świątecznego menu, wybieram rzeczy smaczne, ale łatwe i proste w przygotowaniu. będę je zamieszczać, może i Wam przaypadna do gustu. Na dzisiaj wybrałam danie najprostsze z możliwych, jednak o wszechstronnym zastosowaniu. Możemy je podać na przystawkę w Wigilię, Śweięta, a także jako składnik sylwestrowego bufetu. Może nie zachwycić podczas przygotowania, ale w smaku jest skonały. Najpierw zaopatrujemy się w niezbędne produkty. Dla 4 osób potrzebujuemy: - 25 dkg plastrów wędzonego łososia - 3 łyżki oleju z pestek winogron - 3 łyżki soku cytrynowego - 2 łyżki brandy - po 10 ziaren gorczycy i białehgo pieprzu - 150 ml gęstej śmietany - 100 ml majonezsu - cebula - ząbek cz0osnku - 2 łyżki czerwonego kawioru - sól i świezo zmielony biały pieprz - pęczek szczypiorku - garść rukoli lub pęczek koperku do dekoracji (biorę koperek , kilka gałązek, bo pęczek to przesada). W miseczce ucieramy olej, sok wyciśnięty z cytryny i brandy. Wsypujemy lekko rozgniecione ziarenka gorczycy i białego pieprzu, po czym mieszaqmy. Zanurzamy w naczyniu p0ędzel kuche3nny* i smarujemy nim - układając jeden na drugim - plastry łososia. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę. Ubijamy mikserem śmietanę z majonezem, sporą szczyptą solii, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Siekamy bardzo drobno cebulę, wsypujemy razem z kawiorem i pociętym drobno szczypiorkiem do sosu. Jeśli śmietana nie bbyła dostatecznie kwaśna, wlewamy trochę soku cytrynowego. Układasmy na półmisku płatki łososia, xeskrobując z nich uprzednio ziarna gorczycy i pieprzu, a obok dekorację z rukoli lub koperku. Sos podajemy oddzielnie w sosjerce. Oczywiście wypatrzyłam, przygotowałam i poróbowalam a mojego uklubionego vzasopisma ":Smaki i aromaty" Poleczam Poleczam. Robi się błyskawicznie, a smakuyje cały wieczór, albo inną porę dnia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Marynowany łosoś
Bottom