Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sylwiuńka" data-source="post: 1096479" data-attributes="member: 27818"><p>Witam</p><p></p><p>Po raz pierwszy próbowałam zrobić masę cukrowa i mi nie wyszła ;( pochłonęła 1 kg cukru pudru i nie była plastyczna musiałam dodać mąki. Nie wiem czy to przez mąkę czy może ona taka jest (nigdy nie jadłam) ale jak kwiatuszki mi zastygły to zrobiły się jak kamień. Nie wyobrażam sobie obkładania nią tortu- zęby można by sobie połamać. Plus jest ohydna w smaku. Może powinnam była nie dawać mąki tylko masę odstawić? albo może powinnam była dodawać cukier dalej? w przepisie było napisane żeby przygotować 1 kg cukru pudru ale nie pochłonie tyle- moja pochłonęła i była rzadka bardzo. </p><p><strong>Konkretyzując moje rozżalenie mam dwa pytania: </strong>czy masa cukrowa ma być taka twarda po zastygnięciu i czy można zmienić czymś jej smak- np dodając białej czekolady albo czegokolwiek innego ?</p><p></p><p>Widziałam na filmiku na youtubie jak lukier kobieta robiła ubijając białko z cukrem pudrem- wyszła z tego pianka przypominająca konsystencją bitą śmietanę ( do ciast się tak uciera białko z cukrem) Ja z domu wyniosłam metodę rozcierania białka z cukrem pudrem za pomocą pałki. Jest on o wiele rzadszy niż ten na filmiku i nie da rady z niego robić żadnych ozdób (ja go używałam do polewania ciast)</p><p><strong>Konkretyzując</strong>: czy wy lukier też robicie mikserem i doprowadzacie go do konsystencji bitej śmietany?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sylwiuńka, post: 1096479, member: 27818"] Witam Po raz pierwszy próbowałam zrobić masę cukrowa i mi nie wyszła ;( pochłonęła 1 kg cukru pudru i nie była plastyczna musiałam dodać mąki. Nie wiem czy to przez mąkę czy może ona taka jest (nigdy nie jadłam) ale jak kwiatuszki mi zastygły to zrobiły się jak kamień. Nie wyobrażam sobie obkładania nią tortu- zęby można by sobie połamać. Plus jest ohydna w smaku. Może powinnam była nie dawać mąki tylko masę odstawić? albo może powinnam była dodawać cukier dalej? w przepisie było napisane żeby przygotować 1 kg cukru pudru ale nie pochłonie tyle- moja pochłonęła i była rzadka bardzo. [B]Konkretyzując moje rozżalenie mam dwa pytania: [/B]czy masa cukrowa ma być taka twarda po zastygnięciu i czy można zmienić czymś jej smak- np dodając białej czekolady albo czegokolwiek innego ? Widziałam na filmiku na youtubie jak lukier kobieta robiła ubijając białko z cukrem pudrem- wyszła z tego pianka przypominająca konsystencją bitą śmietanę ( do ciast się tak uciera białko z cukrem) Ja z domu wyniosłam metodę rozcierania białka z cukrem pudrem za pomocą pałki. Jest on o wiele rzadszy niż ten na filmiku i nie da rady z niego robić żadnych ozdób (ja go używałam do polewania ciast) [B]Konkretyzując[/B]: czy wy lukier też robicie mikserem i doprowadzacie go do konsystencji bitej śmietany? [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
Top
Bottom