Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="weerka" data-source="post: 1140033" data-attributes="member: 15547"><p>Cinko teraz kiedy już nabrałam doświadczenia też uważam że to prościzna ale trzeba pamiętać że zagląda tu wiele osób które nie mają doświadczenia z masą i chciały by ale boją się spróbować.</p><p>pamiętam swoje początki i swoje zniechęcenie po tym jak mi się to nie udało. </p><p> myślę że łatwiej jest zrobić tort prostokątny metodą &quot;doklejaną&quot; i nabrać chęci na próbę uformowania masy z jednego kawałka,</p><p>niż próbować od razu tego drugiego sposobu i się zrazić na zawsze.</p><p>z doświadczenia wiem że z powodu zbyt wilgotnej warstwy masy którą sie pokrywa ciasto przed przykryciem,</p><p>albo z powodu składników (cukier i żelatyna) masa może wyjść zbyt twarda lub zbyt luzna pomimo ścisłego trzymania się przepisu i rwie się,rozłazi albo jest zbyt giętka</p><p>i wtedy wcale nie jest prosto uformować z niej jednolite przykrycie.</p><p>dlatego właśnie zaproponowałam mniej stresującą metodę-dwa paski zakrywające krótsze boki i jeden duży kawałek ,</p><p> o szerokości dłuższego boku na przykrycie pozostałej części ciasta.</p><p>im więcej sposobów na dojście do celu tym lepiej a każdy niech sobie wybiera co chce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="weerka, post: 1140033, member: 15547"] Cinko teraz kiedy już nabrałam doświadczenia też uważam że to prościzna ale trzeba pamiętać że zagląda tu wiele osób które nie mają doświadczenia z masą i chciały by ale boją się spróbować. pamiętam swoje początki i swoje zniechęcenie po tym jak mi się to nie udało. myślę że łatwiej jest zrobić tort prostokątny metodą "doklejaną" i nabrać chęci na próbę uformowania masy z jednego kawałka, niż próbować od razu tego drugiego sposobu i się zrazić na zawsze. z doświadczenia wiem że z powodu zbyt wilgotnej warstwy masy którą sie pokrywa ciasto przed przykryciem, albo z powodu składników (cukier i żelatyna) masa może wyjść zbyt twarda lub zbyt luzna pomimo ścisłego trzymania się przepisu i rwie się,rozłazi albo jest zbyt giętka i wtedy wcale nie jest prosto uformować z niej jednolite przykrycie. dlatego właśnie zaproponowałam mniej stresującą metodę-dwa paski zakrywające krótsze boki i jeden duży kawałek , o szerokości dłuższego boku na przykrycie pozostałej części ciasta. im więcej sposobów na dojście do celu tym lepiej a każdy niech sobie wybiera co chce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
Top
Bottom