Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cinka" data-source="post: 1287631" data-attributes="member: 1716"><p>Pomarańczowy to połączenie kolorów czerwonego i żółtego, cielisty również ale stosunek barwnika do masy cukrowej będzie dużo mniejszy. Przy cielistym dodatek żółtego będzie sporo mniejszy niż przy pomarańczowym. Najlepiej najpierw dodawać po odrobinie barwnika czerwonego żeby uzyskać jaśniutki róż, a potem wmieszać odrobinę żółtego żeby róż zmienił się w kolor cielisty.</p><p>Robiąc kolor pomarańczowy barwiłabym masę na żółto - żeby złapała intensywny żółty odcień, a później dodałabym czerwony żeby złamać żółć i przejść w kolor pomarańczowy. Im więcej czerwonego tym pomarańcz ciemniejszy.</p><p>Nikt nie powie ile dodawać barwnika bo i barwniki są różnie napigmentowane i zależy też jaką ilość masy chcesz uzyskać - musisz niestety próbować, najlepiej dodając po troszkę barwnika.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cinka, post: 1287631, member: 1716"] Pomarańczowy to połączenie kolorów czerwonego i żółtego, cielisty również ale stosunek barwnika do masy cukrowej będzie dużo mniejszy. Przy cielistym dodatek żółtego będzie sporo mniejszy niż przy pomarańczowym. Najlepiej najpierw dodawać po odrobinie barwnika czerwonego żeby uzyskać jaśniutki róż, a potem wmieszać odrobinę żółtego żeby róż zmienił się w kolor cielisty. Robiąc kolor pomarańczowy barwiłabym masę na żółto - żeby złapała intensywny żółty odcień, a później dodałabym czerwony żeby złamać żółć i przejść w kolor pomarańczowy. Im więcej czerwonego tym pomarańcz ciemniejszy. Nikt nie powie ile dodawać barwnika bo i barwniki są różnie napigmentowane i zależy też jaką ilość masy chcesz uzyskać - musisz niestety próbować, najlepiej dodając po troszkę barwnika. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
Top
Bottom