Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="JAM" data-source="post: 1433570" data-attributes="member: 41996"><p>Dziś oglądałam program cukierniczy, akurat robili tort z masą cukrową. Kobieta która barwiła masę dużo mówiła o szkodliwości barwników spożywczych. Zaintrygowało mnie to i sprawdziłam swoje barwniki żelowe Wilton:</p><p>Różowy...</p><p>Skład: cukier, syrop glukozowy, glicerol (E 422), woda, <strong>azorubina (E 122</strong>) , modyfikowana skrobia spożywcza, środek zagęszczający: Agar (E 406), środek konserwujący: sorbinian potasu (E 202), przeciwutleniacz: kwas cytrynowy (E 330), barwnik: <a href="http://http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e102.htm" target="_blank"><strong>tartrazyna (żółcień spożywcza E 102)</strong></a>, E 311c.</p><p></p><p>Czerwony:</p><p>Skład: cukier, syrop kukurydziany, gliceryna, woda, <strong>czerwień Allura</strong>, skrobia modyfikowana kukurydziana, <a href="http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e110.htm" target="_blank"><strong>żółcień pomaranczowwa</strong></a> FCF, guma agarowa, sorbinian potasu,<a href="http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e102.htm" target="_blank"><strong> tartrazyna</strong></a>, kwas cytrynowy, cytrynian jednosodowy</p><p></p><p>Zielony:Skład: woda, gliceryna, syrop glukozowy, cukier, <strong>żółcień spożywcza</strong>, sorbitol, <a href="http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e133.htm" target="_blank">błękit brylantowy FCF</a>, modyfikowana skrobia spożywcza, <strong>azorubina</strong>, <strong>benzoesan sodu</strong>, sorbinian potasu, agar, sól, kwas cytrynowy, guma karagenowa.</p><p></p><p> CYTATBadania wykazały, że barwniki syntetyczne mają szkodliwy wpływ na zdrowie. Dlatego też Unia Europejska wprowadziła w 2008 roku przepis nakazujący umieszczenie ostrzeżenia na etykietach produktów zawierających niektóre barwniki syntetyczne. Chodzi tu głównie o sześć wyszczególnionych barwników zwanych też ?Szóstką z Southampton?, których spożycie może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie i rozwój dzieci, powodując między innymi alergie, nadaktywność oraz brak koncentracji.</p><p></p><p>Ulegając zatem od czasu do czasu naszym pociechom w kwestii zakupu ulubionych słodkości, pamiętajcie aby produkty te nie zawierały:</p><p></p><p>E 110 żółcień pomarańczowa</p><p>E 104 żółcień chinolinowa</p><p>E 122 azorubina/karmoizyna</p><p>E 129 czerwień allura</p><p>E 102 tartrazyna</p><p>E 124 pąs 4R</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="JAM, post: 1433570, member: 41996"] Dziś oglądałam program cukierniczy, akurat robili tort z masą cukrową. Kobieta która barwiła masę dużo mówiła o szkodliwości barwników spożywczych. Zaintrygowało mnie to i sprawdziłam swoje barwniki żelowe Wilton: Różowy... Skład: cukier, syrop glukozowy, glicerol (E 422), woda, [B]azorubina (E 122[/B]) , modyfikowana skrobia spożywcza, środek zagęszczający: Agar (E 406), środek konserwujący: sorbinian potasu (E 202), przeciwutleniacz: kwas cytrynowy (E 330), barwnik: [URL="http://http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e102.htm"][B]tartrazyna (żółcień spożywcza E 102)[/B][/URL], E 311c. Czerwony: Skład: cukier, syrop kukurydziany, gliceryna, woda, [B]czerwień Allura[/B], skrobia modyfikowana kukurydziana, [URL="http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e110.htm"][B]żółcień pomaranczowwa[/B][/URL] FCF, guma agarowa, sorbinian potasu,[URL="http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e102.htm"][B] tartrazyna[/B][/URL], kwas cytrynowy, cytrynian jednosodowy Zielony:Skład: woda, gliceryna, syrop glukozowy, cukier, [B]żółcień spożywcza[/B], sorbitol, [URL="http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e133.htm"]błękit brylantowy FCF[/URL], modyfikowana skrobia spożywcza, [B]azorubina[/B], [B]benzoesan sodu[/B], sorbinian potasu, agar, sól, kwas cytrynowy, guma karagenowa. CYTATBadania wykazały, że barwniki syntetyczne mają szkodliwy wpływ na zdrowie. Dlatego też Unia Europejska wprowadziła w 2008 roku przepis nakazujący umieszczenie ostrzeżenia na etykietach produktów zawierających niektóre barwniki syntetyczne. Chodzi tu głównie o sześć wyszczególnionych barwników zwanych też ?Szóstką z Southampton?, których spożycie może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie i rozwój dzieci, powodując między innymi alergie, nadaktywność oraz brak koncentracji. Ulegając zatem od czasu do czasu naszym pociechom w kwestii zakupu ulubionych słodkości, pamiętajcie aby produkty te nie zawierały: E 110 żółcień pomarańczowa E 104 żółcień chinolinowa E 122 azorubina/karmoizyna E 129 czerwień allura E 102 tartrazyna E 124 pąs 4R [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
Top
Bottom