Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Jo_anna1" data-source="post: 1444366" data-attributes="member: 16552"><p><strong>Asikozk</strong>, JAM dobrze radzi, czytaj, notuj, eksperymentuj i tutaj bez tego ostatniego nic nie będzie. Tylko bazując na własnych doświadczeniach będziesz mogła wyciągnąć własne wnioski i cieszyć się super masą.</p><p></p><p><strong>Miu, miu </strong>ja mam barwniki w proszku i jestem z nich zadowolona, kupiłam w hurtowni cukierniczej z firmy, o ile dobrze pamiętam -Fiorocolori. Jak dla mnie są ok. Mase najlepiej barwić dzień wcześniej. W masie robię zagłębienie, wsypuję odrobinę barwnika, dodaję kropelke. dwie wody, delikatnie przemieszam i chwilkę zostawiam żeby barwnik rozpuścił się, dopiero po chwili wyrabiam masę i zostawiam na parę godzin( oczywiście zawiniętą) po czym znowu wyrabiam. Po kolejnym przerobieniu masa ma jakby intensywniejszy kolor. Nie zabarwiam nigdy takiej ilości masy jak mi potrzeba, zawsze mniej i na intensywniejszy kolor. przechowuję później szczelnie zawiniętą w folię i dodaję w miarę potrzeb</p><p>Barwniki srebrny i złoty( wszystkie błyszczące) najlepiej nanosić bezpośrednio na masę. Dobrze jest rozpuszczać w wódce a najlepiej w lakierze spożywczym wówczas połysk jest super, można także nanosić na sucho. Jeżeli chcesz uzyskać ładniejszy złoty to najlepiej wyjdzie na żółtej masie a srebrny na szarej. Żelowe bardziej rozrzedzały mi masę i kolor nie był tak intensywny.</p><p></p><p><strong>Goia87 </strong>a może spróbuj tak:</p><p>0,5kg truskawek lekko rozdrobnić i do garnka, Zagotować, wsypać galaretke truskawkową lub poziomkową, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić w tym czasie ubić 0,5 l śmietany kremówki i dodać przestudzona masę truskawkową. Ja dodając masę ciągle ubijam śmietanę żeby nie zrobiły się grudki żelatynowe.</p><p>Przyznam szczerze, że wolę galaretkę niż żelatynę. Zmieniam tylko owoce i rodzaje galaretki.</p><p>Możesz też galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, lekko przestudzić i dodawać do ubitej śmietany.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Jo_anna1, post: 1444366, member: 16552"] [B]Asikozk[/B], JAM dobrze radzi, czytaj, notuj, eksperymentuj i tutaj bez tego ostatniego nic nie będzie. Tylko bazując na własnych doświadczeniach będziesz mogła wyciągnąć własne wnioski i cieszyć się super masą. [B]Miu, miu [/B]ja mam barwniki w proszku i jestem z nich zadowolona, kupiłam w hurtowni cukierniczej z firmy, o ile dobrze pamiętam -Fiorocolori. Jak dla mnie są ok. Mase najlepiej barwić dzień wcześniej. W masie robię zagłębienie, wsypuję odrobinę barwnika, dodaję kropelke. dwie wody, delikatnie przemieszam i chwilkę zostawiam żeby barwnik rozpuścił się, dopiero po chwili wyrabiam masę i zostawiam na parę godzin( oczywiście zawiniętą) po czym znowu wyrabiam. Po kolejnym przerobieniu masa ma jakby intensywniejszy kolor. Nie zabarwiam nigdy takiej ilości masy jak mi potrzeba, zawsze mniej i na intensywniejszy kolor. przechowuję później szczelnie zawiniętą w folię i dodaję w miarę potrzeb Barwniki srebrny i złoty( wszystkie błyszczące) najlepiej nanosić bezpośrednio na masę. Dobrze jest rozpuszczać w wódce a najlepiej w lakierze spożywczym wówczas połysk jest super, można także nanosić na sucho. Jeżeli chcesz uzyskać ładniejszy złoty to najlepiej wyjdzie na żółtej masie a srebrny na szarej. Żelowe bardziej rozrzedzały mi masę i kolor nie był tak intensywny. [B]Goia87 [/B]a może spróbuj tak: 0,5kg truskawek lekko rozdrobnić i do garnka, Zagotować, wsypać galaretke truskawkową lub poziomkową, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić w tym czasie ubić 0,5 l śmietany kremówki i dodać przestudzona masę truskawkową. Ja dodając masę ciągle ubijam śmietanę żeby nie zrobiły się grudki żelatynowe. Przyznam szczerze, że wolę galaretkę niż żelatynę. Zmieniam tylko owoce i rodzaje galaretki. Możesz też galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, lekko przestudzić i dodawać do ubitej śmietany. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
Bottom