Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="bumelka" data-source="post: 1535395" data-attributes="member: 34063"><p><strong>miu-miu</strong> jeśli chodzi o klatki filmowe to tort był obłożony na biało i naklejałam czarne paski na dole i na górze wcześniej w nich wycinając małe prostokąty aby była perforacja. Później paski pionowe czarne, no i wyszła klisza. Z tym wycinaniem było trochę zabawy</p><p>Jeśli zaś chodzi o obrazki to najpierw drukuję to co potrzebuję w odpowiednim rozmiarze , później wycinam elementy z tego obrazka i dokładając do lukru wycinam skalpelem dany element. Od razu przenoszę na tort. Zaczynem od jakiegoś dużego elementu aby mieć jakieś odniesienie. Czasem robię też przykładając obrazek do tortu kilka znaczków igłą. Wszystko po to aby w miarę dokładnie odwzorować obrazek. Jeśli chodzi o małe elementy to pomagam sobie pęsetką lub igłą ( nakłuwam taki element gdzieś z boku i łatwo go wtedy przenieś w odpowiednie miejsce) Reasumując . Dla mnie to najbardziej pracochłonne zajęcie, oczywiście jeśli jest dużo drobnych elementów.</p><p>Jeśli chcesz sam zarys obrazka to bardzo dobrze sprawdza się czekolada. Kładziesz pod folię obrazek i robisz na foli ( lekko natłuszczonej) kontury z czekolady. Jak zastygnie przenosisz na tort odwracając czekoladowy kontur. Bardzo delikatnie dociskasz do podłoża i zdejmujesz folię. Potrzebna jest wprawna ręka bo kontury nie jest łatwo zrobić jeśli się to robi rzadko. Wnętrze już później możesz pomalować jeśli chcesz. Radzę jednak spróbować zanim podejmiesz decyzję.</p><p>Co to jeszcze pytałaś??? Aaaa....placek ryżowy. Ile można go przechowywać to nie wiem, ale jest tam tylko masło,pianki i ryż więc chyba w lodówce może trochę postać. Nierówności możesz pozatykać lukrem królewskim lub plastycznym z dodatkiem planty( łatwiej się go wtedy wciska w te dziurki ) Na to normalny tynk i jak zastygnie to lukier plastyczny. Ufff .... ale się rozpisałam</p><p></p><p>A teraz dziękuję jeszcze dziewczyny za słowa uznania. Miło że komuś podoba się to co robię, bo ja w stosunku do siebie jestem bardzo krytyczna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bumelka, post: 1535395, member: 34063"] [B]miu-miu[/B] jeśli chodzi o klatki filmowe to tort był obłożony na biało i naklejałam czarne paski na dole i na górze wcześniej w nich wycinając małe prostokąty aby była perforacja. Później paski pionowe czarne, no i wyszła klisza. Z tym wycinaniem było trochę zabawy Jeśli zaś chodzi o obrazki to najpierw drukuję to co potrzebuję w odpowiednim rozmiarze , później wycinam elementy z tego obrazka i dokładając do lukru wycinam skalpelem dany element. Od razu przenoszę na tort. Zaczynem od jakiegoś dużego elementu aby mieć jakieś odniesienie. Czasem robię też przykładając obrazek do tortu kilka znaczków igłą. Wszystko po to aby w miarę dokładnie odwzorować obrazek. Jeśli chodzi o małe elementy to pomagam sobie pęsetką lub igłą ( nakłuwam taki element gdzieś z boku i łatwo go wtedy przenieś w odpowiednie miejsce) Reasumując . Dla mnie to najbardziej pracochłonne zajęcie, oczywiście jeśli jest dużo drobnych elementów. Jeśli chcesz sam zarys obrazka to bardzo dobrze sprawdza się czekolada. Kładziesz pod folię obrazek i robisz na foli ( lekko natłuszczonej) kontury z czekolady. Jak zastygnie przenosisz na tort odwracając czekoladowy kontur. Bardzo delikatnie dociskasz do podłoża i zdejmujesz folię. Potrzebna jest wprawna ręka bo kontury nie jest łatwo zrobić jeśli się to robi rzadko. Wnętrze już później możesz pomalować jeśli chcesz. Radzę jednak spróbować zanim podejmiesz decyzję. Co to jeszcze pytałaś??? Aaaa....placek ryżowy. Ile można go przechowywać to nie wiem, ale jest tam tylko masło,pianki i ryż więc chyba w lodówce może trochę postać. Nierówności możesz pozatykać lukrem królewskim lub plastycznym z dodatkiem planty( łatwiej się go wtedy wciska w te dziurki ) Na to normalny tynk i jak zastygnie to lukier plastyczny. Ufff .... ale się rozpisałam A teraz dziękuję jeszcze dziewczyny za słowa uznania. Miło że komuś podoba się to co robię, bo ja w stosunku do siebie jestem bardzo krytyczna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
Bottom