Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="?opatka" data-source="post: 1558013" data-attributes="member: 42521"><p>quote name='batoja' date='14 Jan 2015, 11:02 ' post='1557870']</p><p>h-elen: podgrzewałam w mikrofali, dodałam też planty, a mimo tego masa nie jest elastyczna...kruszy się i nawet podczas wałkowania powstają nieestetyczne pęknięcia. Chciałam ją jakoś uratować, aby móc chociaż wykonać z niej ozdoby (bo na obłożenie tortu to się na pewno nie nadaje), ale obawiam się, że nie da się już jej odratować. Wyczytałam też na jakiejś angielskiej stronie, że można spróbować dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w wodzie... spróbuję czy to zadziała.</p></blockquote><p></p><p>Nigdy nie próbowałam ratować masy, ale czytałam, że pomaga dodanie gliceryny:</p><p>&quot; Już dodatek w postaci małej łyżeczki gliceryny spowoduje, że nie będzie szybko wysychała ani się kruszyła. Szybko przywróci świeżość lekko przyschniętej lub starszej masie cukrowej. Dzięki niej masę cukrową można rozwałkować baardzo cienko, a ona nie będzie się rwała! Dodatek gliceryny do masy cukrowej nie jest niezbędny, jednak podnosi jej jakość.&quot;</p><p>[/QUOTE]</p>
[QUOTE="?opatka, post: 1558013, member: 42521"] quote name='batoja' date='14 Jan 2015, 11:02 ' post='1557870'] h-elen: podgrzewałam w mikrofali, dodałam też planty, a mimo tego masa nie jest elastyczna...kruszy się i nawet podczas wałkowania powstają nieestetyczne pęknięcia. Chciałam ją jakoś uratować, aby móc chociaż wykonać z niej ozdoby (bo na obłożenie tortu to się na pewno nie nadaje), ale obawiam się, że nie da się już jej odratować. Wyczytałam też na jakiejś angielskiej stronie, że można spróbować dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w wodzie... spróbuję czy to zadziała. [/quote] Nigdy nie próbowałam ratować masy, ale czytałam, że pomaga dodanie gliceryny: " Już dodatek w postaci małej łyżeczki gliceryny spowoduje, że nie będzie szybko wysychała ani się kruszyła. Szybko przywróci świeżość lekko przyschniętej lub starszej masie cukrowej. Dzięki niej masę cukrową można rozwałkować baardzo cienko, a ona nie będzie się rwała! Dodatek gliceryny do masy cukrowej nie jest niezbędny, jednak podnosi jej jakość." [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
Bottom