Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Samson1500" data-source="post: 1585700" data-attributes="member: 38562"><p>Ostatni tort, ten słonecznikowy ozdabiałem koronkami, które robiłem w formach silikonowych. Może jest na forum rozwinięcie tematu wytwarzania tychże koronek.</p><p>Wdzięczny byłbym za podpowiedzi jak wykonać masę do jadalnych koronek. Ja wykonywałem ją według tego przepisu</p><p></p><p>&#8226; łyżka cmc</p><p>&#8226; 75 ml wrzącej wody </p><p>&#8226; łyżka cukru pudru </p><p>&#8226; 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>&#8226; 2 łyżki glukozy</p><p>&#8226; 1 łyżeczka białka </p><p>&#8226; opcjonalnie kilka kropli zapachu </p><p></p><p>trochę go zmodyfikowałem, otóż zamiast 75 ml wrzącej wody dałem 60 ml. W 15 ml zimnej wody rozpuściłem 1 dkg masy plastycznej do koronek zamówionej na allegro,</p><p>z której niestety nie udało mi się uformować koronek. No i dodałem łyżeczkę bieli tytanowej jako barwnika. Taka masa schnie około 8 godzin w temperaturze pokojowej</p><p>zalecenia w internecie były aby suszyć koronkę w piekarniku w 40 stopniach przez 20 minut. Mój piekarnik jest gazowy i trochę trudno ustawić idealnie temperaturę</p><p>więc suszyłem moje koronki w suszarce elektrycznej do grzybów i owoców przez 0,5 godziny. Wyszły jak na zdjęciu</p><p>[ATTACH=full]93200[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Samson1500, post: 1585700, member: 38562"] Ostatni tort, ten słonecznikowy ozdabiałem koronkami, które robiłem w formach silikonowych. Może jest na forum rozwinięcie tematu wytwarzania tychże koronek. Wdzięczny byłbym za podpowiedzi jak wykonać masę do jadalnych koronek. Ja wykonywałem ją według tego przepisu • łyżka cmc • 75 ml wrzącej wody • łyżka cukru pudru • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki glukozy • 1 łyżeczka białka • opcjonalnie kilka kropli zapachu trochę go zmodyfikowałem, otóż zamiast 75 ml wrzącej wody dałem 60 ml. W 15 ml zimnej wody rozpuściłem 1 dkg masy plastycznej do koronek zamówionej na allegro, z której niestety nie udało mi się uformować koronek. No i dodałem łyżeczkę bieli tytanowej jako barwnika. Taka masa schnie około 8 godzin w temperaturze pokojowej zalecenia w internecie były aby suszyć koronkę w piekarniku w 40 stopniach przez 20 minut. Mój piekarnik jest gazowy i trochę trudno ustawić idealnie temperaturę więc suszyłem moje koronki w suszarce elektrycznej do grzybów i owoców przez 0,5 godziny. Wyszły jak na zdjęciu [ATTACH=full]93200[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
Top
Bottom