Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="julinka" data-source="post: 1607567" data-attributes="member: 54153"><p>Bumelko, dziękuję bardzo za rady i pochwałę mojego nieudolnego robota ze Star Wars. Co do tortu na chrzest stanęło na tym, że będzie jedno piętro o średnicy 26 cm, ponieważ znajoma chce aby tort miał 2- 2,5kg, a piętrowy będzie dużo cięższy. Zobaczymy jak mi pójdzie. Zakupiłam już sobie parę przydasiów, m. innymi foremkę dzidziusia. Mam nadzieję, że sprostam zadaniu. Poniżej wstawiam zdjęcie tortu z butelką whisky. To mój drugi tort w stylu angielskim. </p><p>Chcę się z Wami podzielić jeszcze moimi spostrzeżeniami na temat masy samoróbki. Robiłam z przepisu tzw. masa Vanilki. Pierwsza i druga wyszły ok, natomiast masa zrobiona po raz trzeci była nie jak plastelina, tylko jak guma, twarda, sprężysta, ciężko było ją rozwałkować. Myślałam, że pomyliłam się w proporcjach i z połowy porcji zagniotłam następną. To samo, tragedia, a cukru wgniotłam ok 150 g mniej. Zaczęłam się zastanawiać co jest nie tak. I wiecie co, skojarzyłam, ze zmieniłam żelatynę na dr. Oetker. Wczoraj kupiłam żelatynę Winiary i kolejna próba z połowy porcji - masa wyszła super, a cukru weszło dokładnie 500 g. Mam nadzieję, że może komuś przyda się taka informacja, a może ktoś potwierdzi moje spostrzeżenia, bo moim zdaniem żelatyna żelatynie nie równa.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="julinka, post: 1607567, member: 54153"] Bumelko, dziękuję bardzo za rady i pochwałę mojego nieudolnego robota ze Star Wars. Co do tortu na chrzest stanęło na tym, że będzie jedno piętro o średnicy 26 cm, ponieważ znajoma chce aby tort miał 2- 2,5kg, a piętrowy będzie dużo cięższy. Zobaczymy jak mi pójdzie. Zakupiłam już sobie parę przydasiów, m. innymi foremkę dzidziusia. Mam nadzieję, że sprostam zadaniu. Poniżej wstawiam zdjęcie tortu z butelką whisky. To mój drugi tort w stylu angielskim. Chcę się z Wami podzielić jeszcze moimi spostrzeżeniami na temat masy samoróbki. Robiłam z przepisu tzw. masa Vanilki. Pierwsza i druga wyszły ok, natomiast masa zrobiona po raz trzeci była nie jak plastelina, tylko jak guma, twarda, sprężysta, ciężko było ją rozwałkować. Myślałam, że pomyliłam się w proporcjach i z połowy porcji zagniotłam następną. To samo, tragedia, a cukru wgniotłam ok 150 g mniej. Zaczęłam się zastanawiać co jest nie tak. I wiecie co, skojarzyłam, ze zmieniłam żelatynę na dr. Oetker. Wczoraj kupiłam żelatynę Winiary i kolejna próba z połowy porcji - masa wyszła super, a cukru weszło dokładnie 500 g. Mam nadzieję, że może komuś przyda się taka informacja, a może ktoś potwierdzi moje spostrzeżenia, bo moim zdaniem żelatyna żelatynie nie równa. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja
Top
Bottom