Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
MASA KAJMAKOWA (na mleku) do mazurków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Beata71" data-source="post: 276455" data-attributes="member: 1254"><p>Przepis Marka Łebkowskiego z magazynu "Kuchnia" (kwiecień 2000) </p><p></p><p><strong>MASA KAJMAKOWA</strong></p><p></p><p>0,5 l mleka*</p><p>25 dkg cukru</p><p>0,5 laski wanilii *</p><p>10 dkg masła</p><p>bakalie (do przybrania mazurka)</p><p></p><p>Mleko zagotować z wanilią, odstawić na 10 min. i wyjąć wanilię. Wsypać cukier i mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje (jest dobra gdy kropla wylana na talerzyk nie rozlewa się). Masę zdjąć z ognia i ucierać, aż ostygnie. Dodać miękkie masło i ucierać do otrzymania jednolitej konsystencji. Nałożyć na kruche spody i odstawić w chłodne miejsce żeby masa zastygła.</p><p></p><p>*używałam mleka pełnego, tłustego</p><p>*używałam ekstraktu waniliowego firmy Vahine i dodawałam go pod koniec gotowania, więc zaczynałam od gotowania mleka z cukrem</p><p></p><p>Moje uwagi: </p><p>- ucieranie trwało dłużej niż gotowanie,</p><p>- ta ilość wystarczyła mi do wypełnienia dwóch krążków o śr. 24 cm,</p><p>- masa bardzo dobra, nie ciągnie się, polecam,</p><p>- wersja <strong>czekoladowa</strong>, już moja:</p><p></p><p>Rozpuściłam na parze <strong>100 g gorzkiej czarnej czekolady </strong>(ja miałam 100% cacao) i dodałam do masy kajmakowej na samym końcu (już po maśle i ucieraniu), i zamieszałam, super.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Beata71, post: 276455, member: 1254"] Przepis Marka Łebkowskiego z magazynu "Kuchnia" (kwiecień 2000) [B]MASA KAJMAKOWA[/B] 0,5 l mleka* 25 dkg cukru 0,5 laski wanilii * 10 dkg masła bakalie (do przybrania mazurka) Mleko zagotować z wanilią, odstawić na 10 min. i wyjąć wanilię. Wsypać cukier i mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje (jest dobra gdy kropla wylana na talerzyk nie rozlewa się). Masę zdjąć z ognia i ucierać, aż ostygnie. Dodać miękkie masło i ucierać do otrzymania jednolitej konsystencji. Nałożyć na kruche spody i odstawić w chłodne miejsce żeby masa zastygła. *używałam mleka pełnego, tłustego *używałam ekstraktu waniliowego firmy Vahine i dodawałam go pod koniec gotowania, więc zaczynałam od gotowania mleka z cukrem Moje uwagi: - ucieranie trwało dłużej niż gotowanie, - ta ilość wystarczyła mi do wypełnienia dwóch krążków o śr. 24 cm, - masa bardzo dobra, nie ciągnie się, polecam, - wersja [B]czekoladowa[/B], już moja: Rozpuściłam na parze [B]100 g gorzkiej czarnej czekolady [/B](ja miałam 100% cacao) i dodałam do masy kajmakowej na samym końcu (już po maśle i ucieraniu), i zamieszałam, super. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
MASA KAJMAKOWA (na mleku) do mazurków
Top
Bottom