Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
MASA KAJMAKOWA (na śmietance) do mazurków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Beata71" data-source="post: 277336" data-attributes="member: 1254"><p><strong>Masa kajmakowa Nelli Rubinstein,</strong> "Kuchnia Nelli", wyd. 1990r</p><p></p><p>1 laska wanilii*</p><p>2 szkl śmietanki kremowej*</p><p>2 szkl cukru</p><p></p><p>Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Środek dokładnie wyskrobać i wrzucić do przygotowywanej przez nas masy.</p><p>Cukier i śmietankę gotować w ciężkim rondlu na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać wanilię i gotować dalej, aż masa zgęstnieje (na zimnej powierzchni kropla masy powinna zastygać w małą, twardą ale elastyczną kulkę).</p><p>Masę rozsmarować na świeżo upieczonym i jeszcze ciepłym kawałku kruchego ciasta.</p><p></p><p>* używałam esencji waniliowej firmy Vahine (2 łyżeczki)</p><p>* używałam śmietanki 40% </p><p></p><p>Ta ilość masy wystarczyła na 2 formy okrągłe o śr. 24 cm z niskim brzegiem. Moja masa przypominała tę krówkową, na moich mazurkach pokryła się taką cieniutką skorupką cukrową.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Beata71, post: 277336, member: 1254"] [B]Masa kajmakowa Nelli Rubinstein,[/B] "Kuchnia Nelli", wyd. 1990r 1 laska wanilii* 2 szkl śmietanki kremowej* 2 szkl cukru Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Środek dokładnie wyskrobać i wrzucić do przygotowywanej przez nas masy. Cukier i śmietankę gotować w ciężkim rondlu na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać wanilię i gotować dalej, aż masa zgęstnieje (na zimnej powierzchni kropla masy powinna zastygać w małą, twardą ale elastyczną kulkę). Masę rozsmarować na świeżo upieczonym i jeszcze ciepłym kawałku kruchego ciasta. * używałam esencji waniliowej firmy Vahine (2 łyżeczki) * używałam śmietanki 40% Ta ilość masy wystarczyła na 2 formy okrągłe o śr. 24 cm z niskim brzegiem. Moja masa przypominała tę krówkową, na moich mazurkach pokryła się taką cieniutką skorupką cukrową. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
MASA KAJMAKOWA (na śmietance) do mazurków
Bottom