Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
masa orzechowa do piernika
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="jswm" data-source="post: 783013" data-attributes="member: 3111"><p>Masa orzechowa : </p><p>30dkg mielonych orzechow </p><p>1 kostka masła</p><p>1 szklanka cukru</p><p>3 łyżki śmietanki słodkiej lub mleka</p><p>sok z 1/2 cytryny</p><p>spirytus ok 2 łyżek stołowych</p><p>Cukier , masło , śmietankę ( lub mleko ) zagotować. Wsypać orzechy , starannie zamieszać , </p><p>odstawić do całkowitego wystudzenia. B.WAZNE !Masa ma być bardzo zimna. Ja wystawiam naczynie za okno a potem do lodówki, najlepiej na noc. Następnie ucierać mikserem dodając porcjami sok z cytryny i spirytus. Spirytusu można dodać wedle smaku i uznania ale należy zważać żeby masa nie była zbyt rzadka !!</p><p></p><p>Nadmiar masy orzechowej -spirytusowej można wykorzystać nadziewając suszone śliwki, wcześniej namoczone w mocnej herbacie z dodatkiem śliwowicy np.Przewiazac taka śliwkę paseczkiem kandyzowanej skorki pomarańczy Masa jest niestety tłusta i niestety ...kaloryczna. Bardzo zimna mase, to warunek niezbędny </p><p>należy ubijać ( robię to w mikserze końcówką do ubijania piany ) bardzo starannie. Dodając sok z cytryny plus spirytus staje sie ona lekka i puszysta. Uważać aby nie byla zbyt rzadka , kiedy będziemy dozować spirytus. Można także zwiększyć ilość orzechow, zaostrzyć większą ilością soku z cytryny ale te proporcje sa dość wyważone. Ma inny smak niz klasyczna masa orzechowa to tortu. Może fakt zagotowania zmienia jej smak ??</p><p></p><p></p><p>przekopiowałam to kiedyś z FK, niestety bez nicku autora </p><p>(starsza pani, czy jakoś tak...)</p><p></p><p>piekę trzy warstwy, jedno przełożenie to powidła, drugie ta właśnie masa</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="jswm, post: 783013, member: 3111"] Masa orzechowa : 30dkg mielonych orzechow 1 kostka masła 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietanki słodkiej lub mleka sok z 1/2 cytryny spirytus ok 2 łyżek stołowych Cukier , masło , śmietankę ( lub mleko ) zagotować. Wsypać orzechy , starannie zamieszać , odstawić do całkowitego wystudzenia. B.WAZNE !Masa ma być bardzo zimna. Ja wystawiam naczynie za okno a potem do lodówki, najlepiej na noc. Następnie ucierać mikserem dodając porcjami sok z cytryny i spirytus. Spirytusu można dodać wedle smaku i uznania ale należy zważać żeby masa nie była zbyt rzadka !! Nadmiar masy orzechowej -spirytusowej można wykorzystać nadziewając suszone śliwki, wcześniej namoczone w mocnej herbacie z dodatkiem śliwowicy np.Przewiazac taka śliwkę paseczkiem kandyzowanej skorki pomarańczy Masa jest niestety tłusta i niestety ...kaloryczna. Bardzo zimna mase, to warunek niezbędny należy ubijać ( robię to w mikserze końcówką do ubijania piany ) bardzo starannie. Dodając sok z cytryny plus spirytus staje sie ona lekka i puszysta. Uważać aby nie byla zbyt rzadka , kiedy będziemy dozować spirytus. Można także zwiększyć ilość orzechow, zaostrzyć większą ilością soku z cytryny ale te proporcje sa dość wyważone. Ma inny smak niz klasyczna masa orzechowa to tortu. Może fakt zagotowania zmienia jej smak ?? przekopiowałam to kiedyś z FK, niestety bez nicku autora (starsza pani, czy jakoś tak...) piekę trzy warstwy, jedno przełożenie to powidła, drugie ta właśnie masa [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
masa orzechowa do piernika
Top
Bottom