- Sty 2, 2008
- 13,187
- 7,894
- 113
Przepis pochodzi z tego bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/08/Mas...morelami-i.html
Składniki na formę 12 x 24 cm:
* 1 i 1/3 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1 szklanka maślanki
* 3 jajka
* 1/2 szklanki oleju
* 2 łyżki kakao
* 100 g groszków czekoladowych lub startej czekolady
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 moreli
* 2 łyżeczki płatków migdałowych
Lukier:
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1 łyżka mleka
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, czekoladą i kakao. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy olej i maślankę. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Proponuję też lekko natłuścić foremkę, by papier się do niej przykleił. Do formy przelewamy ciasto, a następnie na wierzchu układamy przekrojone morele - skórką do ciasta. Wierzch posypujemy migdałami.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 minut (wbity w środek patyczek powinien wyjść suchy).
Kiedy ciasto odrobinę przestygnie polewamy je lukrem (cukier puder energicznie mieszamy z mlekiem).
Odstawiamy do wystygnięcia.
Proporcje na blachę 23X33 cm:
• 2 i 3/4 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 1 i 3/4 szklanki maślanki
• 5 jajek
• 1 szklanka oleju
• 4 łyżki kakao
• 100 g czekolady (miałam tylko gorzką, więc nie ryzykowałam więcej, żeby nie było za mało słodkie)
• 4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 10 moreli
• płatki migdałowe w ilości „na oko”
Moje uwagi:
- bardzo smaczne, szybkie i łatwe,
- lukier zrobiłam zwykły, z cukru pudru i wody.
Składniki na formę 12 x 24 cm:
* 1 i 1/3 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1 szklanka maślanki
* 3 jajka
* 1/2 szklanki oleju
* 2 łyżki kakao
* 100 g groszków czekoladowych lub startej czekolady
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 moreli
* 2 łyżeczki płatków migdałowych
Lukier:
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1 łyżka mleka
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, czekoladą i kakao. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy olej i maślankę. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Proponuję też lekko natłuścić foremkę, by papier się do niej przykleił. Do formy przelewamy ciasto, a następnie na wierzchu układamy przekrojone morele - skórką do ciasta. Wierzch posypujemy migdałami.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 minut (wbity w środek patyczek powinien wyjść suchy).
Kiedy ciasto odrobinę przestygnie polewamy je lukrem (cukier puder energicznie mieszamy z mlekiem).
Odstawiamy do wystygnięcia.
Proporcje na blachę 23X33 cm:
• 2 i 3/4 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 1 i 3/4 szklanki maślanki
• 5 jajek
• 1 szklanka oleju
• 4 łyżki kakao
• 100 g czekolady (miałam tylko gorzką, więc nie ryzykowałam więcej, żeby nie było za mało słodkie)
• 4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 10 moreli
• płatki migdałowe w ilości „na oko”

Moje uwagi:
- bardzo smaczne, szybkie i łatwe,
- lukier zrobiłam zwykły, z cukru pudru i wody.

