Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Masło domowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 953361" data-attributes="member: 2721"><p><em>Śniadanie. Świeży, chrupiący chleb i konfitura z domowej spiżarki. Brakuje tylko jednego: prawdziwego masła. Od dawna za czymś takim tęskniłam - za masłem, jakie robiła moja babcia ( choć co prawda nie piekła sama chleba). W świecie, w którym z każdej strony atakują człowieka zupki w proszku tym bardziej pragnę mieć coś prawdziwego, nieprzetworzonego, zrobionego własnymi rękami. Dlatego piekę chleby. Dlatego cieszy mnie własne masło.</em></p><p><em>Masło smakuje jak najprawdziwsze i robi się je bardzo prosto i szybko. </em></p><p></p><p>[ATTACH=full]50450[/ATTACH]</p><p></p><p>500 ml śmietany tortowej 36%</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1 nieduża marchewka</p><p></p><p>Śmietanę bardzo dobrze schłodzić - najlepiej przez kilka godzin - w lodówce. Przelać do wysokiej miski lub innego wysokiego naczynia ( żeby się potem nie chlapało). Dodać 1/2 łyżeczki soli.</p><p></p><p>Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dłonią lub przez gazę wycisnąć sok z marchewki do śmietany. Dodajemy go tyle, by śmietana miała ładny, jasno kremowy kolor.</p><p></p><p>Śmietanę ubijamy robotem kuchennym na wysokich obrotach. Ubijamy tak długo, aż bita śmietana rozdzieli się na duże kawałki masła i płynną maślankę. ( ok.5-10 minut).</p><p>Maślankę odlewamy, do masła dolewamy bardzo zimną wodę i przez chwilę je wyrabiamy, ugniatając jak ciasto.</p><p></p><p>Wlewamy świeżą zimną wodę i powtarzamy czynność.</p><p></p><p>Masło zawijamy w kawałek folii aluminiowej i nadajemy mu kształt kostki. Ponownie zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie, po czym chowamy do lodówki.</p><p></p><p>Z tej ilości śmietany wychodzi kostka masła o wadze ok. 185 g.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 953361, member: 2721"] [I]Śniadanie. Świeży, chrupiący chleb i konfitura z domowej spiżarki. Brakuje tylko jednego: prawdziwego masła. Od dawna za czymś takim tęskniłam - za masłem, jakie robiła moja babcia ( choć co prawda nie piekła sama chleba). W świecie, w którym z każdej strony atakują człowieka zupki w proszku tym bardziej pragnę mieć coś prawdziwego, nieprzetworzonego, zrobionego własnymi rękami. Dlatego piekę chleby. Dlatego cieszy mnie własne masło. Masło smakuje jak najprawdziwsze i robi się je bardzo prosto i szybko. [/I] [ATTACH=full]50450[/ATTACH] 500 ml śmietany tortowej 36% 1/2 łyżeczki soli 1 nieduża marchewka Śmietanę bardzo dobrze schłodzić - najlepiej przez kilka godzin - w lodówce. Przelać do wysokiej miski lub innego wysokiego naczynia ( żeby się potem nie chlapało). Dodać 1/2 łyżeczki soli. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dłonią lub przez gazę wycisnąć sok z marchewki do śmietany. Dodajemy go tyle, by śmietana miała ładny, jasno kremowy kolor. Śmietanę ubijamy robotem kuchennym na wysokich obrotach. Ubijamy tak długo, aż bita śmietana rozdzieli się na duże kawałki masła i płynną maślankę. ( ok.5-10 minut). Maślankę odlewamy, do masła dolewamy bardzo zimną wodę i przez chwilę je wyrabiamy, ugniatając jak ciasto. Wlewamy świeżą zimną wodę i powtarzamy czynność. Masło zawijamy w kawałek folii aluminiowej i nadajemy mu kształt kostki. Ponownie zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie, po czym chowamy do lodówki. Z tej ilości śmietany wychodzi kostka masła o wadze ok. 185 g. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Masło domowe
Top
Bottom