Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Maszynowy chleb na zakwasie (bajaderka)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1131" data-attributes="member: 36"><p>CYTAT<strong>Chleb na zakwasie </strong></p><p></p><p>Wieczorem wymieszac w maszynie: </p><p>1 2/3 szklanki maki zytniej </p><p>1 szklanka cieplej wody niechlorowanej </p><p>1/2 szklanki zakwasu zytniego (moze byc pszenny tez) </p><p></p><p>Zostawic na 10-16 godzin, potem dodac: </p><p>1 1/2 do 1 3/4 szklanki maki pszennej </p><p>1 1/4 lyzeczki soli </p><p></p><p>Wyrobic na cyklu &quot;dough&quot; i jezeli w tym czasie nie podwoi swojej objetosci (moj ledwo sie podniosl) zostawic na dluzej - u mnie trwalo to kilka dobrych godzin. Uformowac dowolny ksztalt i zostawic do ponownego wyrosniecia - tym razem powinien zwiekszyc sie o 30-40%. Piekarnik rozgrzac do 260 st. C, spryskac woda 10-12 razy, wsunac blache i piec 10 minut. Obnizyc temperature do 200 st. C i piec do zrumienienia 15-20 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1131, member: 36"] CYTAT[B]Chleb na zakwasie [/B] Wieczorem wymieszac w maszynie: 1 2/3 szklanki maki zytniej 1 szklanka cieplej wody niechlorowanej 1/2 szklanki zakwasu zytniego (moze byc pszenny tez) Zostawic na 10-16 godzin, potem dodac: 1 1/2 do 1 3/4 szklanki maki pszennej 1 1/4 lyzeczki soli Wyrobic na cyklu "dough" i jezeli w tym czasie nie podwoi swojej objetosci (moj ledwo sie podniosl) zostawic na dluzej - u mnie trwalo to kilka dobrych godzin. Uformowac dowolny ksztalt i zostawic do ponownego wyrosniecia - tym razem powinien zwiekszyc sie o 30-40%. Piekarnik rozgrzac do 260 st. C, spryskac woda 10-12 razy, wsunac blache i piec 10 minut. Obnizyc temperature do 200 st. C i piec do zrumienienia 15-20 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Maszynowy chleb na zakwasie (bajaderka)
Top
Bottom