Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek bakaliowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 673836" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Mazurek bakaliowy </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Ciasto kruche polskie: </strong></p><p></p><p>30 dag mąki krupczatki (lub krupczatki pół na pół z poznańską czy luksusową)</p><p>15 -20 dag masła</p><p>10 dag cukru -pudru</p><p>3 gotowane żółtka</p><p>szczypta soli</p><p>Z powyższych składników zagnieść tradycyjne siekane kruche ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę.</p><p></p><p><strong>Masa: </strong></p><p>50 dag ulubionych bakalii ( np. orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, migdały, suszone morele, suszone żurawiny, daktyle )</p><p>20 dag kwaskowatej marmolady ( np. dżem z mirabelek )</p><p></p><p><strong>Polewa : </strong></p><p>2 jajka</p><p>7 dag cukru - pudru</p><p>7 dag masła</p><p>cukier z prawdziwą wanilią</p><p>5 dag zmielonych migdałów</p><p>3 dag tartej bułki</p><p>sok z 1 cytryny (ja daję też otartą skórkę)</p><p></p><p>Przygotować kruche ciasto, cienko rozwałkować na wybrany kształt, ozdobić rulonikiem z resztek ciasta i podpiec przez 10 -15 minut w gorącym piekarniku ( 200 stopni C). Posiekane w cienkie paseczki bakalie rozłożyć grubą warstwą na placku posmarowanym uprzednio marmoladą lub kwaskowatym dżemem.</p><p>Przyrządzić polewę - jajka utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny, wanilię, stopione masło, zmielone migdały i bułkę tartą. Wymieszać, zalać bakalie. Piec ok. 30 min. w średnio gorącym piekarniku (ok. 180 stopni C).</p><p></p><p>Tyle przepis z "Kuchni polskiej".[ATTACH=full]23242[/ATTACH] Ja zwykle robię więcej polewy (na oko) i daję do niej dwa razy więcej jajek. Nie ubijam jej, tylko mieszam składniki do połączenia i taką płynną zalewam bakalie. Ciasto smakuje mi wtedy bardziej, niż z taką gęstą, ubitą na puch.</p><p>To jeden z moich ulubionych mazurków. Urody wielkiej może nie ma, ale za to smak - wyśmienity.</p><p> Piekę go obowiązkowo od wielu lat na każdą Wielkanoc.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 673836, member: 1024"] [B]Mazurek bakaliowy Ciasto kruche polskie: [/B] 30 dag mąki krupczatki (lub krupczatki pół na pół z poznańską czy luksusową) 15 -20 dag masła 10 dag cukru -pudru 3 gotowane żółtka szczypta soli Z powyższych składników zagnieść tradycyjne siekane kruche ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę. [B]Masa: [/B] 50 dag ulubionych bakalii ( np. orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, migdały, suszone morele, suszone żurawiny, daktyle ) 20 dag kwaskowatej marmolady ( np. dżem z mirabelek ) [B]Polewa : [/B] 2 jajka 7 dag cukru - pudru 7 dag masła cukier z prawdziwą wanilią 5 dag zmielonych migdałów 3 dag tartej bułki sok z 1 cytryny (ja daję też otartą skórkę) Przygotować kruche ciasto, cienko rozwałkować na wybrany kształt, ozdobić rulonikiem z resztek ciasta i podpiec przez 10 -15 minut w gorącym piekarniku ( 200 stopni C). Posiekane w cienkie paseczki bakalie rozłożyć grubą warstwą na placku posmarowanym uprzednio marmoladą lub kwaskowatym dżemem. Przyrządzić polewę - jajka utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny, wanilię, stopione masło, zmielone migdały i bułkę tartą. Wymieszać, zalać bakalie. Piec ok. 30 min. w średnio gorącym piekarniku (ok. 180 stopni C). Tyle przepis z "Kuchni polskiej".[ATTACH type="full"]23242[/ATTACH] Ja zwykle robię więcej polewy (na oko) i daję do niej dwa razy więcej jajek. Nie ubijam jej, tylko mieszam składniki do połączenia i taką płynną zalewam bakalie. Ciasto smakuje mi wtedy bardziej, niż z taką gęstą, ubitą na puch. To jeden z moich ulubionych mazurków. Urody wielkiej może nie ma, ale za to smak - wyśmienity. Piekę go obowiązkowo od wielu lat na każdą Wielkanoc. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek bakaliowy
Top
Bottom