Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek cygański
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1518190" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Mazurek cygański</strong></p><p></p><p>wg Jadwigi Kłossowskiej z książki &quot;Obiady u Kowalskich&quot; Wyd. Watra 1990</p><p></p><p>4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)</p><p>3 łyżki (85 g) mąki pszennej</p><p>3 łyżki (90 g) mąki ziemniaczanej ( nie miałam, zastąpiłam maizeną)</p><p>4 pełne łyżki (120 g) cukru</p><p>wanilia lub cukier waniliowy</p><p>50 g orzechów</p><p>50 g migdałów</p><p>50 g rodzynków</p><p>50 g smażonej skórki pomarańczowej</p><p>50 g daktyli</p><p>1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.</p><p>Bakalie pokroić w wąskie paseczki. Wymieszać z 2 łyżkami mąki.</p><p>Ubić sztywną pianę z białek, dodając po trochu cukier. Potem dodać żółtka, wanilię, mąkę, a na końcu omączone bakalie.</p><p>Lekko wymieszać, rozłożyć równą warstwą na blaszce wyłożonej folią aluminiową, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką - ja wyłożyłam formę papierem do pieczenia i niczym nie smarowałam. </p><p>Piec w 180 -200 stopniach na jasnozłoty kolor.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Szybki, bezproblemowy, lżejszy niż tradycyjne mazurki na kruchym cieście.</p><p>Dałam w sumie 280 g bakalii, w tym dodatkowo suszone morele. </p><p>Piekłam 34 minuty w 180 stopniach.</p><p></p><p></p><p>EDIT:</p><p></p><p>[ATTACH=full]88520[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]88521[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]88515[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1518190, member: 1024"] [B]Mazurek cygański[/B] wg Jadwigi Kłossowskiej z książki "Obiady u Kowalskich" Wyd. Watra 1990 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 3 łyżki (85 g) mąki pszennej 3 łyżki (90 g) mąki ziemniaczanej ( nie miałam, zastąpiłam maizeną) 4 pełne łyżki (120 g) cukru wanilia lub cukier waniliowy 50 g orzechów 50 g migdałów 50 g rodzynków 50 g smażonej skórki pomarańczowej 50 g daktyli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Bakalie pokroić w wąskie paseczki. Wymieszać z 2 łyżkami mąki. Ubić sztywną pianę z białek, dodając po trochu cukier. Potem dodać żółtka, wanilię, mąkę, a na końcu omączone bakalie. Lekko wymieszać, rozłożyć równą warstwą na blaszce wyłożonej folią aluminiową, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką - ja wyłożyłam formę papierem do pieczenia i niczym nie smarowałam. Piec w 180 -200 stopniach na jasnozłoty kolor. Moje uwagi: Szybki, bezproblemowy, lżejszy niż tradycyjne mazurki na kruchym cieście. Dałam w sumie 280 g bakalii, w tym dodatkowo suszone morele. Piekłam 34 minuty w 180 stopniach. EDIT: [ATTACH=full]88520[/ATTACH] [ATTACH=full]88521[/ATTACH] [ATTACH=full]88515[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek cygański
Bottom