- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Wysmienicie pachnacy deser podtrzymujacy tradycje Wielkanocna. Prosty w wykonaniu. Niestety szybko znika.
suchy wafel
25 dkg orzechow wloskich
10 dkg masla
3 zoltka
1/2 szkl cukru
25 dkg maki
sok z cytryny
laska wanilii
na lukier
2 bialka
15 dkg cukru pudru
suszone owoce do dekoracji
Maslo utrzec z zoltkami i cukrem. Dodac orzechy i make mieszajac na jednolita mase.
Na koniec wlac sok z cytryny i dodac drobno posiekana wanilie (1/2 laski).
Wafel ulozyc na blasze i posmarowac masa.
Ubic piane z bialek dodajac cukier puder. Dodac wanilie i rozsmarowac na mazurku.
Udekorowac bakaliami.
Piec w nagrzanym piekarniku (175C) 30 min.
Pierwszy mazurek robilam okragly na folii aluminiowej, a ze zapomnialam udekorowac robilam esy-floresy czekoladowe po czym wygladal "tortowo".
Prostokatny jest bardziej tradycyjny. Mozna zrobic malutki do swieconki.
Smakuje oblednie z herbata. Moze to cytrynka?
Masa orzechowa jest ciezka i wilgotna, a z piany robi sie beza.
suchy wafel
25 dkg orzechow wloskich
10 dkg masla
3 zoltka
1/2 szkl cukru
25 dkg maki
sok z cytryny
laska wanilii
na lukier
2 bialka
15 dkg cukru pudru
suszone owoce do dekoracji
Maslo utrzec z zoltkami i cukrem. Dodac orzechy i make mieszajac na jednolita mase.
Na koniec wlac sok z cytryny i dodac drobno posiekana wanilie (1/2 laski).
Wafel ulozyc na blasze i posmarowac masa.
Ubic piane z bialek dodajac cukier puder. Dodac wanilie i rozsmarowac na mazurku.
Udekorowac bakaliami.
Piec w nagrzanym piekarniku (175C) 30 min.
Pierwszy mazurek robilam okragly na folii aluminiowej, a ze zapomnialam udekorowac robilam esy-floresy czekoladowe po czym wygladal "tortowo".
Prostokatny jest bardziej tradycyjny. Mozna zrobic malutki do swieconki.
Smakuje oblednie z herbata. Moze to cytrynka?
Masa orzechowa jest ciezka i wilgotna, a z piany robi sie beza.
Ostatnią edycję dokonał moderator: