Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
mazurek cytrynowo-orzechowy z wanilia
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kermidt" data-source="post: 462578" data-attributes="member: 59"><p>Wysmienicie pachnacy deser podtrzymujacy tradycje Wielkanocna. Prosty w wykonaniu. Niestety szybko znika.</p><p></p><p>suchy wafel</p><p>25 dkg orzechow wloskich</p><p>10 dkg masla</p><p>3 zoltka</p><p>1/2 szkl cukru</p><p>25 dkg maki </p><p>sok z cytryny</p><p>laska wanilii</p><p></p><p>na lukier</p><p>2 bialka</p><p>15 dkg cukru pudru </p><p></p><p>suszone owoce do dekoracji</p><p></p><p></p><p>Maslo utrzec z zoltkami i cukrem. Dodac orzechy i make mieszajac na jednolita mase. </p><p>Na koniec wlac sok z cytryny i dodac drobno posiekana wanilie (1/2 laski). </p><p>Wafel ulozyc na blasze i posmarowac masa. </p><p>Ubic piane z bialek dodajac cukier puder. Dodac wanilie i rozsmarowac na mazurku. </p><p></p><p>Udekorowac bakaliami. </p><p></p><p>Piec w nagrzanym piekarniku (175C) 30 min.</p><p></p><p></p><p></p><p>Pierwszy mazurek robilam okragly na folii aluminiowej, a ze zapomnialam udekorowac robilam esy-floresy czekoladowe po czym wygladal &quot;tortowo&quot;. </p><p>Prostokatny jest bardziej tradycyjny. Mozna zrobic malutki do swieconki. </p><p></p><p>Smakuje oblednie z herbata. Moze to cytrynka? </p><p>Masa orzechowa jest ciezka i wilgotna, a z piany robi sie beza.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kermidt, post: 462578, member: 59"] Wysmienicie pachnacy deser podtrzymujacy tradycje Wielkanocna. Prosty w wykonaniu. Niestety szybko znika. suchy wafel 25 dkg orzechow wloskich 10 dkg masla 3 zoltka 1/2 szkl cukru 25 dkg maki sok z cytryny laska wanilii na lukier 2 bialka 15 dkg cukru pudru suszone owoce do dekoracji Maslo utrzec z zoltkami i cukrem. Dodac orzechy i make mieszajac na jednolita mase. Na koniec wlac sok z cytryny i dodac drobno posiekana wanilie (1/2 laski). Wafel ulozyc na blasze i posmarowac masa. Ubic piane z bialek dodajac cukier puder. Dodac wanilie i rozsmarowac na mazurku. Udekorowac bakaliami. Piec w nagrzanym piekarniku (175C) 30 min. Pierwszy mazurek robilam okragly na folii aluminiowej, a ze zapomnialam udekorowac robilam esy-floresy czekoladowe po czym wygladal "tortowo". Prostokatny jest bardziej tradycyjny. Mozna zrobic malutki do swieconki. Smakuje oblednie z herbata. Moze to cytrynka? Masa orzechowa jest ciezka i wilgotna, a z piany robi sie beza. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
mazurek cytrynowo-orzechowy z wanilia
Top
Bottom