- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
przepis z ksiazki "Porady Babuni czyli o urokach zycia w dworku polskim"
Autorzy Ewa i Andrzej Zielinscy
" utrzec skorke z 1 cytryny
cytryne ugotowac i przez sito przetrzec
dodac szklanke cukru
dodac 6 zoltek ale po jednym na przemian z maka kartoflana( 1/2 szklanki)
utrzec wszystko , a na koncu piane ubita dodac lekko
i dodac obtarta skorke cytrynowa
lekko wymieszac i na wysmarowanej tluszczem blasze upiec na zloty kolor.
tak samo mozna robic pomaranczowy mazurek "
tyle cytat , ja robie wlasnie tak mazurek pomaranczowy
i ozdabiam jak nizej:
leje cieniutko polewe czekoladowa jak galazki
galazki tworza bukiet
platki migdalow to biale bazie
polowki orzechow pistacjowych(obranych starannie) to liscie zielone
biala polewa np. marcepanowa sluzy do esow floresow dookola w 3 rzadkach
i cienkim strumieniem rysuje tez kokarde do tej wiazki bazi
na pomaranczowym tle wyglada super
Źródło: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...6314&a=21526502
Autorzy Ewa i Andrzej Zielinscy
" utrzec skorke z 1 cytryny
cytryne ugotowac i przez sito przetrzec
dodac szklanke cukru
dodac 6 zoltek ale po jednym na przemian z maka kartoflana( 1/2 szklanki)
utrzec wszystko , a na koncu piane ubita dodac lekko
i dodac obtarta skorke cytrynowa
lekko wymieszac i na wysmarowanej tluszczem blasze upiec na zloty kolor.
tak samo mozna robic pomaranczowy mazurek "
tyle cytat , ja robie wlasnie tak mazurek pomaranczowy
i ozdabiam jak nizej:
leje cieniutko polewe czekoladowa jak galazki
galazki tworza bukiet
platki migdalow to biale bazie
polowki orzechow pistacjowych(obranych starannie) to liscie zielone
biala polewa np. marcepanowa sluzy do esow floresow dookola w 3 rzadkach
i cienkim strumieniem rysuje tez kokarde do tej wiazki bazi
na pomaranczowym tle wyglada super
Źródło: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...6314&a=21526502