Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek kajmakowy wg Neli Rubinstein
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 94364" data-attributes="member: 151"><p>1 laska wanilii</p><p>2 szklanki (1/2 litra) śmietany</p><p>2 szklanki (400 g) cukru</p><p></p><p>Cukier i śmietankę gotować w ciężkim rondlu, cały czas mieszając aż cukier się</p><p>rozpuści. Dodać wanilię i gotować dalej, aż masa zgęstnieje (na zimnej</p><p>powierzchni kropla powinna zastygać w twardą lecz elastyczną kulkę [mój</p><p>komentarz, mnie zajęło to chyba z godzinę, jeśli nie więcej]). Uważać aby masa</p><p>się nie przypaliła. Wyjąć wanilię. Masę rozsmarować na upieczonym, jeszcze</p><p>ciepłym kawałku kruchego ciasta. Gdy polewa całkiem ostygnie, pokroić na małe</p><p>kwadraty.</p><p></p><p>Komentarz: masy z tych proporcji wystarcza na na 2 mazurki upieczone z</p><p>podwójnej porcji kruchego ciasta </p><p></p><p>120 g masła</p><p>2 żółtka</p><p>pół łyżeczki soli</p><p>3 łyżki cukru (do kruchego na słodko)</p><p>czubata szklanka mąki</p><p></p><p>Masło utrzeć z żółtkami na jednolitą masę. Dodać cukier (w wersji na słodko) i</p><p>utrzeć razem. Mąkę wymieszać z solą i dodać do masy maślano-żółtkowej. Szybko</p><p>ugnieść w kulę i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Taka ilość ciasta</p><p>wystarcza na spód do tarty / szarlotki / itd. na tortownicę 19-20 cm. Można je</p><p>przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać lekko widelcem. Piec w temperaturze</p><p>200C około 10-12 minut (po 10 minutach sprawdzaj czy robi się złote, jeśli tak -</p><p>czas wyjąć). Z tego ciasta można też zrobić pyszne ciasteczka, tylko nie można</p><p>zbyt cienko rozwałkować bo kruszy się w rękach. </p><p></p><p>Źródło: <a href="http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21526314&a=21526314" target="_blank">http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...6314&a=21526314</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 94364, member: 151"] 1 laska wanilii 2 szklanki (1/2 litra) śmietany 2 szklanki (400 g) cukru Cukier i śmietankę gotować w ciężkim rondlu, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać wanilię i gotować dalej, aż masa zgęstnieje (na zimnej powierzchni kropla powinna zastygać w twardą lecz elastyczną kulkę [mój komentarz, mnie zajęło to chyba z godzinę, jeśli nie więcej]). Uważać aby masa się nie przypaliła. Wyjąć wanilię. Masę rozsmarować na upieczonym, jeszcze ciepłym kawałku kruchego ciasta. Gdy polewa całkiem ostygnie, pokroić na małe kwadraty. Komentarz: masy z tych proporcji wystarcza na na 2 mazurki upieczone z podwójnej porcji kruchego ciasta 120 g masła 2 żółtka pół łyżeczki soli 3 łyżki cukru (do kruchego na słodko) czubata szklanka mąki Masło utrzeć z żółtkami na jednolitą masę. Dodać cukier (w wersji na słodko) i utrzeć razem. Mąkę wymieszać z solą i dodać do masy maślano-żółtkowej. Szybko ugnieść w kulę i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Taka ilość ciasta wystarcza na spód do tarty / szarlotki / itd. na tortownicę 19-20 cm. Można je przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać lekko widelcem. Piec w temperaturze 200C około 10-12 minut (po 10 minutach sprawdzaj czy robi się złote, jeśli tak - czas wyjąć). Z tego ciasta można też zrobić pyszne ciasteczka, tylko nie można zbyt cienko rozwałkować bo kruszy się w rękach. Źródło: [URL="http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21526314&a=21526314"]http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...6314&a=21526314[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek kajmakowy wg Neli Rubinstein
Top
Bottom