Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek kajmakowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="maua" data-source="post: 671466" data-attributes="member: 3441"><p>Ciasto robię jak na kruch, z mączki krupczatki</p><p></p><p>moje odstepstwo od przepisu do masa kaimakowa. </p><p>Owszem, robiłam tę z puszki, ale lepciejsza jest następująca:</p><p>1 litr mleka, </p><p>1 kg cukru</p><p>to razem do garnka, w miarę dużego (niedoplinowane może wykipieć)</p><p>Następnie laska wanilii, tj. ziarenka - te czarne</p><p>wszsytko razem mieszam do rozpuszczenia cukru i na wolny - maleńki ogień</p><p>i tak 3 h, time to time przemieszać trzeba</p><p>w ostatniej fazie, kiedy gęstnieje, trzeba częściej mieszać,</p><p>ja wolę gęściejszy, więc gotuje nieco dłużej</p><p></p><p>i po tym gotowaniu całym - w domu to rytuał - wszyscy czekają na ten kaimak - </p><p>odstawiam do wystygnięcia</p><p>(pomijam że w między czasie ubywa z połowe - pyszny jest - w tajemniczy sposób)</p><p>jak ostygnie to dodaje pół kostki masełka i ucieram</p><p></p><p>i po utarciu na ciasto kruche</p><p>rada: kaimak prawidłowo jest gotowy, jak jego kropla spuszczona na chłodny element, szybko zastyga</p><p>ale wg gustu</p><p></p><p>to przepis dla cierpliwych</p><p>ale cierpliwość w tym wypadku się opłaca - jest smaczniejszy od tego z puszki</p><p></p><p>powodzenia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="maua, post: 671466, member: 3441"] Ciasto robię jak na kruch, z mączki krupczatki moje odstepstwo od przepisu do masa kaimakowa. Owszem, robiłam tę z puszki, ale lepciejsza jest następująca: 1 litr mleka, 1 kg cukru to razem do garnka, w miarę dużego (niedoplinowane może wykipieć) Następnie laska wanilii, tj. ziarenka - te czarne wszsytko razem mieszam do rozpuszczenia cukru i na wolny - maleńki ogień i tak 3 h, time to time przemieszać trzeba w ostatniej fazie, kiedy gęstnieje, trzeba częściej mieszać, ja wolę gęściejszy, więc gotuje nieco dłużej i po tym gotowaniu całym - w domu to rytuał - wszyscy czekają na ten kaimak - odstawiam do wystygnięcia (pomijam że w między czasie ubywa z połowe - pyszny jest - w tajemniczy sposób) jak ostygnie to dodaje pół kostki masełka i ucieram i po utarciu na ciasto kruche rada: kaimak prawidłowo jest gotowy, jak jego kropla spuszczona na chłodny element, szybko zastyga ale wg gustu to przepis dla cierpliwych ale cierpliwość w tym wypadku się opłaca - jest smaczniejszy od tego z puszki powodzenia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek kajmakowy
Top
Bottom