Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek kawowy qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 962904" data-attributes="member: 692"><p><strong>Na ciasto:</strong></p><p>150 g mąki krupczatki</p><p>100 g mielonych orzechów </p><p>125 g masła</p><p>150 g cukru </p><p>1 łyżka śmietany</p><p>4 żółtka</p><p><strong>Na krem:</strong></p><p>2 jajka cale</p><p>pół szklanki cukru ( 125 g)</p><p>200 g masła</p><p>trzy łyżki kawy rozpuszczalnej zmoczonej woda</p><p>jedna łyżka kawy mielonej suchej</p><p>grylaż ze 100 g migdałów i 100 g cukru</p><p><strong>Na polewę:</strong></p><p>4 łyżki cukru</p><p>2 łyżki śmietany kwaśnej (ale może być i mleko)</p><p>3 łyżki kawy rozpuszczalnej</p><p>4 łyżki masła</p><p>1 łyżeczka żelatyny.</p><p>Wykonanie: zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki, kiedy stężeje wyjąć, kroić płaty o grubości 3mm i wykładać blaszkę, zrobić niewielki rant. Podziabać widelcem (żeby spód był dziurkowany i nie wybrzuszał się podczas pieczenia) i upiec na złoto.</p><p>Cukier na grylaż rozpuścić w garnku i leciutko zezłocić, wsypać migdały (najwygodniej w platkach), zamieszać i wylać na natłuszczoną folie aluminiową; pozostawić do wystygnięcia. Kiedy stężeje połamać na kawałki i rozbić na drobne okruchy , na przykład wałkiem lub w malakserze pulsatorem.</p><p>Cale jaja ubić z cukrem na parze, ostudzić, dodać kawę rozpuszczalna zmoczoną, wymieszać z miękkim masłem ( można w malakserze). Dodać grylaż, suchą kawę mieloną, wymieszać i całość wyłożyć na ostygnięty kruchy spód. Przygotować polewę: żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody; w garnuszku zagotować resztę składników, dodać żelatynę NIE GOTOWAĆ, wymieszać. Poczekać aż będzie ledwie letnie ( zamieszać od czasu do czasu). Wylać na masę, rozprowadzić pędzlem, ułożyć dekorację z płatków migdałowych. Pozostawić do zastygnięcia.</p><p></p><p>[ATTACH=full]51477[/ATTACH]</p><p></p><p>Jak widac na zdjeciu, spod jest tak kruchy, ze sie rozpada... caly mazurek zdecydowanie nalezy trzymac w chlodzie, ze wzgledu na mase. Choc w tej chwili pomyslalam, ze moznaby i mase wesprzec zelatyna, sprobuje za rok.</p><p>Polewa kawowa z zelatyna oczywiscie z <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18276" target="_blank">tego</a> przepisu.</p><p>qd poswiateczna</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 962904, member: 692"] [B]Na ciasto:[/B] 150 g mąki krupczatki 100 g mielonych orzechów 125 g masła 150 g cukru 1 łyżka śmietany 4 żółtka [B]Na krem:[/B] 2 jajka cale pół szklanki cukru ( 125 g) 200 g masła trzy łyżki kawy rozpuszczalnej zmoczonej woda jedna łyżka kawy mielonej suchej grylaż ze 100 g migdałów i 100 g cukru [B]Na polewę:[/B] 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany kwaśnej (ale może być i mleko) 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki masła 1 łyżeczka żelatyny. Wykonanie: zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki, kiedy stężeje wyjąć, kroić płaty o grubości 3mm i wykładać blaszkę, zrobić niewielki rant. Podziabać widelcem (żeby spód był dziurkowany i nie wybrzuszał się podczas pieczenia) i upiec na złoto. Cukier na grylaż rozpuścić w garnku i leciutko zezłocić, wsypać migdały (najwygodniej w platkach), zamieszać i wylać na natłuszczoną folie aluminiową; pozostawić do wystygnięcia. Kiedy stężeje połamać na kawałki i rozbić na drobne okruchy , na przykład wałkiem lub w malakserze pulsatorem. Cale jaja ubić z cukrem na parze, ostudzić, dodać kawę rozpuszczalna zmoczoną, wymieszać z miękkim masłem ( można w malakserze). Dodać grylaż, suchą kawę mieloną, wymieszać i całość wyłożyć na ostygnięty kruchy spód. Przygotować polewę: żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody; w garnuszku zagotować resztę składników, dodać żelatynę NIE GOTOWAĆ, wymieszać. Poczekać aż będzie ledwie letnie ( zamieszać od czasu do czasu). Wylać na masę, rozprowadzić pędzlem, ułożyć dekorację z płatków migdałowych. Pozostawić do zastygnięcia. [ATTACH=full]51477[/ATTACH] Jak widac na zdjeciu, spod jest tak kruchy, ze sie rozpada... caly mazurek zdecydowanie nalezy trzymac w chlodzie, ze wzgledu na mase. Choc w tej chwili pomyslalam, ze moznaby i mase wesprzec zelatyna, sprobuje za rok. Polewa kawowa z zelatyna oczywiscie z [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18276"]tego[/URL] przepisu. qd poswiateczna [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek kawowy qd
Top
Bottom