Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek królewski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="alik" data-source="post: 277349" data-attributes="member: 576"><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>0,5 kg mąki</p><p>25 dkg masła</p><p>6 dkg drożdży</p><p>4 żółtka</p><p>2 całe jaja</p><p>4 łyżki cukru</p><p>4 łyżki śmietany</p><p><strong>Masa makowa:</strong></p><p>25 dkg maku</p><p>0,5 szklanki mleka</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1 łyżka masła</p><p>3 krople olejku migdałowego</p><p><strong>Masa bakaliowa:</strong></p><p>powidło</p><p>rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa/smażona/</p><p><strong>Masa orzechowa</strong>:</p><p>25 dkg orzechów</p><p>1 szklanka mleka </p><p>2 białka/piana/</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1 łyżka masła </p><p></p><p>Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia /jak będzie pękać to już wystarczająco wyrośnięte/. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować 4 placki. Surowe placki układać w blaszce, przekładając poszczególnymi masami.</p><p></p><p>Mak sparzyć, zemleć 2 razy, dodać pozostałe składniki i wymieszać. </p><p>Można użyć gotowej masy makowej.</p><p></p><p>Zmielone orzechy sparzyć mlekiem, do ostudzonych dodać pianę z białek, cukier i masło i wymieszać. Mieszam w malakserze na wolnych obrotach.</p><p></p><p>Na pierwszy placek /surowy/ wyłożyć masę makową, na to następny placek/surowy/, posmarować powidłem, posypać dość obficie bakaliami, znów placek, masa orzechowa i ostatni placek.</p><p>Piec 1 godz. w temp. 160-180 st. Po upieczeniu polać polewą.</p><p></p><p>Placek wkładam do lekko nagrzanego piekarnika.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="alik, post: 277349, member: 576"] [B]Ciasto:[/B] 0,5 kg mąki 25 dkg masła 6 dkg drożdży 4 żółtka 2 całe jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany [B]Masa makowa:[/B] 25 dkg maku 0,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 łyżka masła 3 krople olejku migdałowego [B]Masa bakaliowa:[/B] powidło rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa/smażona/ [B]Masa orzechowa[/B]: 25 dkg orzechów 1 szklanka mleka 2 białka/piana/ 1 szklanka cukru 1 łyżka masła Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia /jak będzie pękać to już wystarczająco wyrośnięte/. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować 4 placki. Surowe placki układać w blaszce, przekładając poszczególnymi masami. Mak sparzyć, zemleć 2 razy, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Można użyć gotowej masy makowej. Zmielone orzechy sparzyć mlekiem, do ostudzonych dodać pianę z białek, cukier i masło i wymieszać. Mieszam w malakserze na wolnych obrotach. Na pierwszy placek /surowy/ wyłożyć masę makową, na to następny placek/surowy/, posmarować powidłem, posypać dość obficie bakaliami, znów placek, masa orzechowa i ostatni placek. Piec 1 godz. w temp. 160-180 st. Po upieczeniu polać polewą. Placek wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek królewski
Top
Bottom