Mazurek makowy
Mazurek to czy ciasto po prostu? W każdym razie dobre jest. Przepis dla tych, co nie posiadają maszynki do mielenia maku.
białka z 4 jajek
1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki maku
3/4 szklanki cukru
20 dag margaryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat arakowy
lukier:
15 dag cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
kilka kropli aromatu pomarańczowego
siekane orzechy
siekane migdały
smażona skórka pomarańczowa i cytrynowa
rodzynki
Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodać cukier, a następnie mak. Wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną margaryną, mąką i proszkiem do pieczenia. Wlać kilka kropli aromatu.
Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Piec w temperaturze 200°C ok. 40 minut.
Przesiać puder, utrzeć z wodą i aromatem. Rozsmarować ostrożnie na cieście, udekorować bakaliami.
Ciasto wychodzi bardzo słodkie!
Proporcje na formę kwadratową o boku ok. 23 cm.
Mazurek to czy ciasto po prostu? W każdym razie dobre jest. Przepis dla tych, co nie posiadają maszynki do mielenia maku.
białka z 4 jajek
1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki maku
3/4 szklanki cukru
20 dag margaryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat arakowy
lukier:
15 dag cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
kilka kropli aromatu pomarańczowego
siekane orzechy
siekane migdały
smażona skórka pomarańczowa i cytrynowa
rodzynki
Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodać cukier, a następnie mak. Wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną margaryną, mąką i proszkiem do pieczenia. Wlać kilka kropli aromatu.
Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Piec w temperaturze 200°C ok. 40 minut.
Przesiać puder, utrzeć z wodą i aromatem. Rozsmarować ostrożnie na cieście, udekorować bakaliami.
Ciasto wychodzi bardzo słodkie!
Proporcje na formę kwadratową o boku ok. 23 cm.
