- Lis 28, 2005
- 33,927
- 6,344
- 113
Mazurek migdałowo - śliwkowy Zofii Nasierowskiej
z książki "Gwiazdka wielkanocna"
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru (imo najlepiej pudru)
szczypta soli
12,5 dag masła
2 łyżki zimnej wody
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa:
1/3 szklanki migdałów (płatki lub starte)
1/3 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżki masła
4 łyżeczki likieru malinowego lub brandy (dałam domową nalewkę malinową)
6 suszonych pokrojonych śliwek
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść, formując kulę. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Spód i boki formy z wyjmowanym dnem wylepić ciastem, gęsto nakłuć i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Potem upiec (ok. 20 min.) i wystudzić.
Cukier utrzeć z masłem i jajkiem, dodać migdały, likier i śliwki. Wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika na 10 - 15 minut.
Moje uwagi:
Należy zwrócić uwagę, że to bardzo malutka porcja. Zrobiłam dziś na niedużym (17x27) spodzie z ciasta kruchego polskiego, dałam ponad dwa razy więcej migdałów (mielonych i w płatkach) oraz śliwek, a i tak warstwa masy jest cieniutka; spokojnie mogłam od razu robić z podwójnej porcji.
z książki "Gwiazdka wielkanocna"
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru (imo najlepiej pudru)
szczypta soli
12,5 dag masła
2 łyżki zimnej wody
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa:
1/3 szklanki migdałów (płatki lub starte)
1/3 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżki masła
4 łyżeczki likieru malinowego lub brandy (dałam domową nalewkę malinową)
6 suszonych pokrojonych śliwek
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść, formując kulę. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Spód i boki formy z wyjmowanym dnem wylepić ciastem, gęsto nakłuć i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Potem upiec (ok. 20 min.) i wystudzić.
Cukier utrzeć z masłem i jajkiem, dodać migdały, likier i śliwki. Wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika na 10 - 15 minut.
Moje uwagi:
Należy zwrócić uwagę, że to bardzo malutka porcja. Zrobiłam dziś na niedużym (17x27) spodzie z ciasta kruchego polskiego, dałam ponad dwa razy więcej migdałów (mielonych i w płatkach) oraz śliwek, a i tak warstwa masy jest cieniutka; spokojnie mogłam od razu robić z podwójnej porcji.
Ostatnią edycję dokonał moderator: