Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek migdałowo - śliwkowy Zofii Nasierowskiej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1631690" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Mazurek migdałowo - śliwkowy Zofii Nasierowskiej</strong></p><p></p><p>z książki &quot;Gwiazdka wielkanocna&quot;</p><p><strong></strong></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>1 szklanka mąki</p><p>1 łyżka cukru (imo najlepiej pudru)</p><p>szczypta soli</p><p>12,5 dag masła</p><p>2 łyżki zimnej wody</p><p>1/4 łyżeczki aromatu waniliowego</p><p><strong></strong></p><p><strong>Masa:</strong></p><p>1/3 szklanki migdałów (płatki lub starte)</p><p>1/3 szklanki cukru</p><p>1 jajko</p><p>3 łyżki masła</p><p>4 łyżeczki likieru malinowego lub brandy (dałam domową nalewkę malinową)</p><p>6 suszonych pokrojonych śliwek</p><p><strong></strong></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść, formując kulę. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Spód i boki formy z wyjmowanym dnem wylepić ciastem, gęsto nakłuć i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Potem upiec (ok. 20 min.) i wystudzić. </p><p>Cukier utrzeć z masłem i jajkiem, dodać migdały, likier i śliwki. Wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika na 10 - 15 minut. </p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Należy zwrócić uwagę, że to bardzo malutka porcja. Zrobiłam dziś na niedużym (17x27) spodzie z ciasta kruchego polskiego, dałam ponad dwa razy więcej migdałów (mielonych i w płatkach) oraz śliwek, a i tak warstwa masy jest cieniutka; spokojnie mogłam od razu robić z podwójnej porcji.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1631690, member: 1024"] [B]Mazurek migdałowo - śliwkowy Zofii Nasierowskiej[/B] z książki "Gwiazdka wielkanocna" [B] Ciasto:[/B] 1 szklanka mąki 1 łyżka cukru (imo najlepiej pudru) szczypta soli 12,5 dag masła 2 łyżki zimnej wody 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego [B] Masa:[/B] 1/3 szklanki migdałów (płatki lub starte) 1/3 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżki masła 4 łyżeczki likieru malinowego lub brandy (dałam domową nalewkę malinową) 6 suszonych pokrojonych śliwek [B] Wykonanie:[/B] Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść, formując kulę. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Spód i boki formy z wyjmowanym dnem wylepić ciastem, gęsto nakłuć i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Potem upiec (ok. 20 min.) i wystudzić. Cukier utrzeć z masłem i jajkiem, dodać migdały, likier i śliwki. Wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika na 10 - 15 minut. [B]Moje uwagi:[/B] Należy zwrócić uwagę, że to bardzo malutka porcja. Zrobiłam dziś na niedużym (17x27) spodzie z ciasta kruchego polskiego, dałam ponad dwa razy więcej migdałów (mielonych i w płatkach) oraz śliwek, a i tak warstwa masy jest cieniutka; spokojnie mogłam od razu robić z podwójnej porcji. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek migdałowo - śliwkowy Zofii Nasierowskiej
Top
Bottom