Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek migdałowy Nelli Rubinstein.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Beata71" data-source="post: 277326" data-attributes="member: 1254"><p>Idealnie absorbuje białka pozostałe po pieczeniu innych ciast. Przysmak dla miłośników marcepanu.</p><p></p><p></p><p><strong>Mazurek migdałowy Nelli Rubinstein</strong>, "Kuchnia Nelli", wyd. 1990r.</p><p></p><p>450 g łuskanych migdałów*</p><p>450 g cukru</p><p>1/3 szkl. białek</p><p>3 krople esencji migdałowej*</p><p>forma 27cm/20cm lub tortownica o śr. 23 cm</p><p></p><p>Formę wysmarować masłem i wysypać mąką.</p><p>Piekarnik nagrzać do temp. 150 stop. C.</p><p>Zemleć 2/3 migdałów (300 g), a następnie utrzeć je z połową cukru (225 g). </p><p>Pozostałe migdały posiekać i odstawić, resztę cukru wsypać do rondla.</p><p>Do masy z migdałów i cukru dodać białka i 3 krople esencji migdałowej. Mieszać tak długo aż wszystkie składniki połączą się w gęstą, gładką masę.</p><p>Masę włożyć do formy, piec 35-40 min, aż stwardnieje i nabierze złotobrązowego koloru.</p><p>Polewę powinno się przygotować, zanim ciasto migdałowe ostygnie, gdyż po wyłożeniu jej na zimne ciasto twardnieje i pęka.</p><p>Ciasto wyjąć z pieca i odstawić.</p><p>Na średnim ogniu stopić pozostały cukier cały czas mieszając. Trzymać na ogniu tak długo, aż nabierze złotawobrązowego koloru. Po zdjęciu karmelu z ognia natychmiast wrzucić do niego posiekane migdały. Masę karmelową szybko rozsmarować na ciepłym lub letnim (nie zimnym) cieście.</p><p></p><p></p><p>* użyłam migdałów w postaci mączki migdałowej, którą kupiłam w sklepie (450 g), dodałam do niej cukier (450 g) i białka (+ jedno dodatkowe, bo mączka nie jest tak mokra/tłusta jak migdały świeżo zemlone) i wszystko razem zmiksowałam, upiekłam, pokryłam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi. Też było super i chyba szybciej.</p><p>Moje ciasto osiągnęło wys. ok 3,5 cm, smakowało jak marcepan ale nie było tak zbite jak marcepan, kleiło się do zębów i było ekstra.</p><p></p><p>* można użyć likieru amaretto</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Beata71, post: 277326, member: 1254"] Idealnie absorbuje białka pozostałe po pieczeniu innych ciast. Przysmak dla miłośników marcepanu. [B]Mazurek migdałowy Nelli Rubinstein[/B], "Kuchnia Nelli", wyd. 1990r. 450 g łuskanych migdałów* 450 g cukru 1/3 szkl. białek 3 krople esencji migdałowej* forma 27cm/20cm lub tortownica o śr. 23 cm Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do temp. 150 stop. C. Zemleć 2/3 migdałów (300 g), a następnie utrzeć je z połową cukru (225 g). Pozostałe migdały posiekać i odstawić, resztę cukru wsypać do rondla. Do masy z migdałów i cukru dodać białka i 3 krople esencji migdałowej. Mieszać tak długo aż wszystkie składniki połączą się w gęstą, gładką masę. Masę włożyć do formy, piec 35-40 min, aż stwardnieje i nabierze złotobrązowego koloru. Polewę powinno się przygotować, zanim ciasto migdałowe ostygnie, gdyż po wyłożeniu jej na zimne ciasto twardnieje i pęka. Ciasto wyjąć z pieca i odstawić. Na średnim ogniu stopić pozostały cukier cały czas mieszając. Trzymać na ogniu tak długo, aż nabierze złotawobrązowego koloru. Po zdjęciu karmelu z ognia natychmiast wrzucić do niego posiekane migdały. Masę karmelową szybko rozsmarować na ciepłym lub letnim (nie zimnym) cieście. * użyłam migdałów w postaci mączki migdałowej, którą kupiłam w sklepie (450 g), dodałam do niej cukier (450 g) i białka (+ jedno dodatkowe, bo mączka nie jest tak mokra/tłusta jak migdały świeżo zemlone) i wszystko razem zmiksowałam, upiekłam, pokryłam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi. Też było super i chyba szybciej. Moje ciasto osiągnęło wys. ok 3,5 cm, smakowało jak marcepan ale nie było tak zbite jak marcepan, kleiło się do zębów i było ekstra. * można użyć likieru amaretto [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek migdałowy Nelli Rubinstein.
Bottom