Mazurek orzechowy na białkach AgusiH

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,950
6,367
113
Mazurek orzechowy

Źródło przepisu: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/...l#ixzz2zB5FqjhB

blaszka 28 x 38 cm

1 duży prostokątny wafel na spód
10 białek
250 g cukru pudru
125 g bardzo drobno zmielonych orzechów laskowych
125 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich
35 g zmielonych na proszek biszkoptów
ziarenka z 1/2 laski wanilii

orzechy do przybrania

Przykrajamy wafel do wielkości blaszki. Nagrzewamy piekarnik do 170ºC. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Teraz dodajemy orzechy, biszkopty i miąższ wanilii i lekko łączymy je z pianą plastikową szpatułką. Nakładamy część masy na wafla i rozsmarowujemy na całym spodzie. Resztę masy wyciskamy ozdobnie przez rękaw cukierniczy. Ozdabiamy orzechami. Pieczemy przez ok. 45min.

Moje uwagi:
Chodził za mną od dawna, a dziś się okazało, że zostało mi 5 białek i dokładnie tyle mielonych orzechów włoskich, ile potrzeba na pół porcji, a do tego w szafce smętnie tkwiło opakowanie podsychających savoyardów. Nie mogłam go więc nie upiec.
Zrobiłam bez wafla, w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Nie bawiłam się w wyciskanie masy i dekorowanie orzechami, tylko całość rozsmarowałam na gładko.
Jak wystygnie, zrobię mu parę maziajów z czekolady czy lukru.

EDIT:
mazurek_orzechowy_z_bia_ek.jpg
 

Załączniki

  • mazurek_orzechowy_z_bia_ek.jpg
    mazurek_orzechowy_z_bia_ek.jpg
    106.7 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,204
2,759
113
Piekłam go już kilka razy. Bardzo mi smakuje.
Któregoś razu miałam z nim niemiłą przygodę, bo coś mnie zaćmiło i zamiast 35 gramów biszkoptów, rozdrobniłam 35 dekagramów i tyle wsypałam. Nie był to mój pierwszy mazurek z tego przepisu i zrobiłam taki błąd.
dump.gif
Od tej pory w przepisie mam te 35 g wpisane na czerwono i jeszcze dodatkową uwagę, że to ma być właśnie tyle.
icon_mrgreen.gif


Zastępowałam też orzechy mielonymi migdałami i też był bardzo smaczny.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,950
6,367
113
Hazo, przeglądając ten przepis na blogu, odczytałam kursywą w składnikach 359 g biszkoptów, dopiero po skopiowaniu i zmianie czcionki zauważyłam, że to tylko 35 g.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy