Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek orzechowy na białkach AgusiH
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1518191" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Mazurek orzechowy</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu: <a href="http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/04/mazurki-lekkie-jak-chmurki.html#ixzz2zB5FqjhB" target="_blank">http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/...l#ixzz2zB5FqjhB</a></p><p></p><p>blaszka 28 x 38 cm</p><p></p><p>1 duży prostokątny wafel na spód</p><p>10 białek</p><p>250 g cukru pudru</p><p>125 g bardzo drobno zmielonych orzechów laskowych</p><p>125 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich</p><p>35 g zmielonych na proszek biszkoptów</p><p>ziarenka z 1/2 laski wanilii</p><p></p><p>orzechy do przybrania</p><p></p><p>Przykrajamy wafel do wielkości blaszki. Nagrzewamy piekarnik do 170&#186;C. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Teraz dodajemy orzechy, biszkopty i miąższ wanilii i lekko łączymy je z pianą plastikową szpatułką. Nakładamy część masy na wafla i rozsmarowujemy na całym spodzie. Resztę masy wyciskamy ozdobnie przez rękaw cukierniczy. Ozdabiamy orzechami. Pieczemy przez ok. 45min.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Chodził za mną od dawna, a dziś się okazało, że zostało mi 5 białek i dokładnie tyle mielonych orzechów włoskich, ile potrzeba na pół porcji, a do tego w szafce smętnie tkwiło opakowanie podsychających savoyardów. Nie mogłam go więc nie upiec.</p><p>Zrobiłam bez wafla, w formie wyłożonej papierem do pieczenia. </p><p>Nie bawiłam się w wyciskanie masy i dekorowanie orzechami, tylko całość rozsmarowałam na gładko.</p><p>Jak wystygnie, zrobię mu parę maziajów z czekolady czy lukru.</p><p></p><p>EDIT:</p><p>[ATTACH=full]88519[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1518191, member: 1024"] [B]Mazurek orzechowy[/B] Źródło przepisu: [URL="http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/04/mazurki-lekkie-jak-chmurki.html#ixzz2zB5FqjhB"]http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/...l#ixzz2zB5FqjhB[/URL] blaszka 28 x 38 cm 1 duży prostokątny wafel na spód 10 białek 250 g cukru pudru 125 g bardzo drobno zmielonych orzechów laskowych 125 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich 35 g zmielonych na proszek biszkoptów ziarenka z 1/2 laski wanilii orzechy do przybrania Przykrajamy wafel do wielkości blaszki. Nagrzewamy piekarnik do 170ºC. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Teraz dodajemy orzechy, biszkopty i miąższ wanilii i lekko łączymy je z pianą plastikową szpatułką. Nakładamy część masy na wafla i rozsmarowujemy na całym spodzie. Resztę masy wyciskamy ozdobnie przez rękaw cukierniczy. Ozdabiamy orzechami. Pieczemy przez ok. 45min. Moje uwagi: Chodził za mną od dawna, a dziś się okazało, że zostało mi 5 białek i dokładnie tyle mielonych orzechów włoskich, ile potrzeba na pół porcji, a do tego w szafce smętnie tkwiło opakowanie podsychających savoyardów. Nie mogłam go więc nie upiec. Zrobiłam bez wafla, w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nie bawiłam się w wyciskanie masy i dekorowanie orzechami, tylko całość rozsmarowałam na gładko. Jak wystygnie, zrobię mu parę maziajów z czekolady czy lukru. EDIT: [ATTACH=full]88519[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek orzechowy na białkach AgusiH
Bottom