Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek orzechowy w trzech odsłonach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="szuwarek" data-source="post: 497642" data-attributes="member: 916"><p>Ciasto dobre nie tylko od święta</p><p></p><p><strong>Ciasto kruche</strong></p><p>40 dag mąki ( w tym 10 dag krupczatki )</p><p>20 dag margaryny</p><p>4 zółtka</p><p>12 dag cukru pudru</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>- najpierw łączymy masło z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki</p><p>- wykładamy gotowe ciasto na blachę i wstawiamy do lodówki</p><p>- ciasto przed włożeniem do pieca nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia</p><p>- studzimy</p><p></p><p><strong>Ciasto miodowe</strong></p><p>Wykorzystujemy ten przepis <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2234&hl=miodownik" target="_blank">Miodownik</a> z tym że bierzemy połowę składników ( ja dodałam do tego ciasta 2 banany )</p><p></p><p><strong>Masa orzechowa 1</strong></p><p>35 dag masła</p><p>30 dag cukru pudru </p><p>2 szklanki zmielonych orzechów pistacjowych</p><p>3 żółtka</p><p>2 średnie kieliszki ajerkoniaku</p><p></p><p>- utrzeć cukier puder z żółtkami na parze do białości</p><p>- dokładać kawałki masła </p><p>- gdy masa będzie gładka i lśniąca wsypać zmielone pistacje i dalej ucierać kilka minut</p><p>- wlać ajerkoniak. Gotowe</p><p></p><p><strong>Masa orzechowa 2</strong></p><p>Zamiast orzechów pistacjowych dodać orzechy ziemne a ajerkoniak zastąpić rumem, </p><p>pozostałe składniki te same</p><p></p><p><strong>Masa orzechowa 3</strong></p><p>15 dag zmielonych orzechów włoskich</p><p>15 dag cukru pudru</p><p>10 dag masła</p><p>2 jajka </p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>pół szklanki słodkiej śmietanki</p><p>pół laski wanili</p><p> </p><p>- zmielone orzechy zalewamy śmietanką i podgrzewamy na średnim ogniu w rondlu o grubym dnie</p><p>- gdy ukarzą się bąbelki, dodajemy masło i wanilię</p><p>- oddzielamy żółtka od białek</p><p>- żótka dodajemy do rondla, a z białek, cukru pudru, soku cytrynowego i szczypty soli ubijamy pianę</p><p>-</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="szuwarek, post: 497642, member: 916"] Ciasto dobre nie tylko od święta [B]Ciasto kruche[/B] 40 dag mąki ( w tym 10 dag krupczatki ) 20 dag margaryny 4 zółtka 12 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia - najpierw łączymy masło z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki - wykładamy gotowe ciasto na blachę i wstawiamy do lodówki - ciasto przed włożeniem do pieca nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia - studzimy [B]Ciasto miodowe[/B] Wykorzystujemy ten przepis [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2234&hl=miodownik"]Miodownik[/URL] z tym że bierzemy połowę składników ( ja dodałam do tego ciasta 2 banany ) [B]Masa orzechowa 1[/B] 35 dag masła 30 dag cukru pudru 2 szklanki zmielonych orzechów pistacjowych 3 żółtka 2 średnie kieliszki ajerkoniaku - utrzeć cukier puder z żółtkami na parze do białości - dokładać kawałki masła - gdy masa będzie gładka i lśniąca wsypać zmielone pistacje i dalej ucierać kilka minut - wlać ajerkoniak. Gotowe [B]Masa orzechowa 2[/B] Zamiast orzechów pistacjowych dodać orzechy ziemne a ajerkoniak zastąpić rumem, pozostałe składniki te same [B]Masa orzechowa 3[/B] 15 dag zmielonych orzechów włoskich 15 dag cukru pudru 10 dag masła 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki słodkiej śmietanki pół laski wanili - zmielone orzechy zalewamy śmietanką i podgrzewamy na średnim ogniu w rondlu o grubym dnie - gdy ukarzą się bąbelki, dodajemy masło i wanilię - oddzielamy żółtka od białek - żótka dodajemy do rondla, a z białek, cukru pudru, soku cytrynowego i szczypty soli ubijamy pianę - [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek orzechowy w trzech odsłonach
Top
Bottom