Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek pomarańczowy agalu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="silencia" data-source="post: 91591" data-attributes="member: 19"><p>To ten mazurek o który Paulinka prosiła, jest z ksiązki agalu</p><p></p><p>Mazurek Pomarańczowy</p><p></p><p>składniki</p><p>2 szkl. mąki</p><p>pół kostki margaryny</p><p>2 żółtka</p><p>3/4 szkl. cukru</p><p>pół łyżeczki pr. do piecz.</p><p>syrop: szkl. wody</p><p>szkl. cukru</p><p>3-4 pomarańcze</p><p>po 2 łyżki rodzynek i płatków migdałowych</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Pomarańcze nakłuć widelcem, pogotować kilka minut. Przygotować syrop z wody i cukru i wrzucić do niego podgotowane, pokrojone w ładne plastry pomarańcze. Muszą sbie trochę pobulgotać, żeby skórka zmiękła i zrobiła się słodka. Składniki ciasta zagnieść, wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę (najlepiej mała tortownica). Naokoło zrobić rancik z wałeczka ciasta. Upiec na złoto. Na ciepłym cieście układać pomarańcze z syropu, zalać trochę syropem, żeby nie wyschły. Posypać z wierzchu migdałami i rodzynkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="silencia, post: 91591, member: 19"] To ten mazurek o który Paulinka prosiła, jest z ksiązki agalu Mazurek Pomarańczowy składniki 2 szkl. mąki pół kostki margaryny 2 żółtka 3/4 szkl. cukru pół łyżeczki pr. do piecz. syrop: szkl. wody szkl. cukru 3-4 pomarańcze po 2 łyżki rodzynek i płatków migdałowych sposób przygotowania Pomarańcze nakłuć widelcem, pogotować kilka minut. Przygotować syrop z wody i cukru i wrzucić do niego podgotowane, pokrojone w ładne plastry pomarańcze. Muszą sbie trochę pobulgotać, żeby skórka zmiękła i zrobiła się słodka. Składniki ciasta zagnieść, wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę (najlepiej mała tortownica). Naokoło zrobić rancik z wałeczka ciasta. Upiec na złoto. Na ciepłym cieście układać pomarańcze z syropu, zalać trochę syropem, żeby nie wyschły. Posypać z wierzchu migdałami i rodzynkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek pomarańczowy agalu
Top
Bottom