Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek różany wg Franciszka Starowieyskiego
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Lis" data-source="post: 272207" data-attributes="member: 626"><p>Pyszny mazurek, pachnący różą, chrupiąco orzechowy i pieruńsko słodki.</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>20 dkg masła</p><p>3 szklanki mąki pszennej</p><p>1 jajko</p><p>8 łyżek cukru</p><p>1 cukier waniliowy (1,6 dkg)</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>1 słoik dżemu malinowego (polecam niskosłodzony)</p><p>1 słoik konfitur z płatków róży</p><p>2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich</p><p></p><p>Polewa:</p><p>1 szklanka śmietany 30%</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1 cukier waniliowy (1,6 dkg)</p><p>1 łyżka masła</p><p>2 łyżki kakao</p><p></p><p>Do przybrania: połówki orzechów włoskich</p><p></p><p>Zagnieść kruche ciasto, schłodzić 30 minut. Wylepić tortownicę, podwyższając brzegi. Piec do zrumienienia w około 180 stopniach.</p><p></p><p>Dżem malinowy wymieszać z konfiturą z płatków róży, posmarować ciasto masą różano- malinową i grubo posypać orzechami.</p><p></p><p>Przygotować polewę: do roztopionego masła dodać pozostałe składniki i gotować na małym ogniu stale mieszając, aż powstanie szklista masa. </p><p>Mazurek pokryć polewą i przybrać połówkami orzechów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lis, post: 272207, member: 626"] Pyszny mazurek, pachnący różą, chrupiąco orzechowy i pieruńsko słodki. Ciasto: 20 dkg masła 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 8 łyżek cukru 1 cukier waniliowy (1,6 dkg) Nadzienie: 1 słoik dżemu malinowego (polecam niskosłodzony) 1 słoik konfitur z płatków róży 2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich Polewa: 1 szklanka śmietany 30% 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy (1,6 dkg) 1 łyżka masła 2 łyżki kakao Do przybrania: połówki orzechów włoskich Zagnieść kruche ciasto, schłodzić 30 minut. Wylepić tortownicę, podwyższając brzegi. Piec do zrumienienia w około 180 stopniach. Dżem malinowy wymieszać z konfiturą z płatków róży, posmarować ciasto masą różano- malinową i grubo posypać orzechami. Przygotować polewę: do roztopionego masła dodać pozostałe składniki i gotować na małym ogniu stale mieszając, aż powstanie szklista masa. Mazurek pokryć polewą i przybrać połówkami orzechów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek różany wg Franciszka Starowieyskiego
Top
Bottom