Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek śliwkowy z cytrusami i orzechami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1276322" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Mazurek śliwkowy z cytrusami i orzechami</strong></p><p></p><p>Inspiracją był mi mazurek z tego przepisu:</p><p><a href="http://www.mniammniam.com/Mazurek_sliwkowy-11403p.html" target="_blank">http://www.mniammniam.com/Mazurek_sliwkowy-11403p.html</a></p><p>Zmniejszyłam tylko ilość cukru oraz dodałam sok i skórkę z cytrusów, by nie był za słodki. </p><p>Wyszedł przepyszny, na pewno będę powtarzać. Wpisuję, póki pamiętam proporcje:</p><p></p><p><strong>Ciasto</strong> - ulubiony blat na mazurek z ok. 30 dag mąki (u mnie z kruchego ciasta polskiego)</p><p></p><p><strong>Masa śliwkowa:</strong></p><p>40 dag suszonych śliwek (u mnie kalifornijskich)</p><p>1/2 szklanki domowej nalewki (u mnie bożonarodzeniowa)</p><p>1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodkości śliwek i upodobań smakowych)</p><p>1 szklanka wody</p><p>sok i otarta skórka z dwóch średnich pomarańczy</p><p>sok i otarta skórka z dwóch cytryn</p><p>1 szklanka posiekanych orzechów włoskich</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Posiekać grubo śliwki, zalać nalewką, odstawić na co najmniej kwadrans (jeśli suche, na dłużej).</p><p>Z cukru i wody ugotować syrop, włożyć do niego śliwki, dodać sok i skórkę z cytrusów i smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania pożądanej gęstości.</p><p>Dodać orzechy i jeszcze kilka minut posmażyć. Wyłożyć na kruchy blat, wyrównać, odstawić do zastudzenia, dowolnie udekorować.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1276322, member: 1024"] [B]Mazurek śliwkowy z cytrusami i orzechami[/B] Inspiracją był mi mazurek z tego przepisu: [URL="http://www.mniammniam.com/Mazurek_sliwkowy-11403p.html"]http://www.mniammniam.com/Mazurek_sliwkowy-11403p.html[/URL] Zmniejszyłam tylko ilość cukru oraz dodałam sok i skórkę z cytrusów, by nie był za słodki. Wyszedł przepyszny, na pewno będę powtarzać. Wpisuję, póki pamiętam proporcje: [B]Ciasto[/B] - ulubiony blat na mazurek z ok. 30 dag mąki (u mnie z kruchego ciasta polskiego) [B]Masa śliwkowa:[/B] 40 dag suszonych śliwek (u mnie kalifornijskich) 1/2 szklanki domowej nalewki (u mnie bożonarodzeniowa) 1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodkości śliwek i upodobań smakowych) 1 szklanka wody sok i otarta skórka z dwóch średnich pomarańczy sok i otarta skórka z dwóch cytryn 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich [B]Wykonanie:[/B] Posiekać grubo śliwki, zalać nalewką, odstawić na co najmniej kwadrans (jeśli suche, na dłużej). Z cukru i wody ugotować syrop, włożyć do niego śliwki, dodać sok i skórkę z cytrusów i smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania pożądanej gęstości. Dodać orzechy i jeszcze kilka minut posmażyć. Wyłożyć na kruchy blat, wyrównać, odstawić do zastudzenia, dowolnie udekorować. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek śliwkowy z cytrusami i orzechami
Top
Bottom