Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek śliwkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="martucha.a" data-source="post: 970259" data-attributes="member: 14314"><p>Ciekawy przepis znalazlam: <a href="http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Mazurek_sliwkowy,,5408594,9495.html" target="_blank">http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,8756...08594,9495.html</a></p><p></p><p><strong>Mazurek śliwkowy </strong></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>Ciasto:</p><p>40 dag mąki tortowej</p><p>30 dag masła</p><p>8 dag cukru pudru</p><p>2 torebki (32 g) cukru waniliowego</p><p>3 żółtka</p><p>sól</p><p></p><p>Na wierzch:</p><p>15 dag śliwek kalifornijskich</p><p>150 ml likieru migdałowego</p><p>30 dag powideł śliwkowych</p><p>garść prażonych płatków migdałowych lub pokrojonych w słupki migdałów do dekoracji</p><p></p><p><strong>Sposób przygotowania</strong></p><p>Zrób ciasto: posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka i szczyptę soli, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Podziel ciasto na 2 części. Większą rozwałkuj i włóż do nasmarowanej masłem formy (natłuść tylko dno). Brzegi ciasta powinny być wysokie na 2-3 cm. Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz je około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przygotuj wierzch mazurka: suszone śliwki pokrój w paseczki, zalej likierem, wymieszaj i pozostaw na godzinę, aby zmiękły. Na upieczone ciasto wyłóż powidła oraz śliwki. Surowe ciasto rozwałkuj, pokrój w paski i ułóż kratkę na mazurku. Posmaruj jajkiem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 15 minut, wyjmij, gdy paski ciasta się zrumienią. Ostudzony mazurek możesz posypać prażonymi migdałami. </p><p></p><p>A tutaj w moim wykonaniu:</p><p></p><p>[ATTACH=full]52087[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="martucha.a, post: 970259, member: 14314"] Ciekawy przepis znalazlam: [URL="http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Mazurek_sliwkowy,,5408594,9495.html"]http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,8756...08594,9495.html[/URL] [B]Mazurek śliwkowy [/B] [B]Składniki[/B] Ciasto: 40 dag mąki tortowej 30 dag masła 8 dag cukru pudru 2 torebki (32 g) cukru waniliowego 3 żółtka sól Na wierzch: 15 dag śliwek kalifornijskich 150 ml likieru migdałowego 30 dag powideł śliwkowych garść prażonych płatków migdałowych lub pokrojonych w słupki migdałów do dekoracji [B]Sposób przygotowania[/B] Zrób ciasto: posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka i szczyptę soli, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Podziel ciasto na 2 części. Większą rozwałkuj i włóż do nasmarowanej masłem formy (natłuść tylko dno). Brzegi ciasta powinny być wysokie na 2-3 cm. Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz je około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przygotuj wierzch mazurka: suszone śliwki pokrój w paseczki, zalej likierem, wymieszaj i pozostaw na godzinę, aby zmiękły. Na upieczone ciasto wyłóż powidła oraz śliwki. Surowe ciasto rozwałkuj, pokrój w paski i ułóż kratkę na mazurku. Posmaruj jajkiem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 15 minut, wyjmij, gdy paski ciasta się zrumienią. Ostudzony mazurek możesz posypać prażonymi migdałami. A tutaj w moim wykonaniu: [ATTACH=full]52087[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek śliwkowy
Top
Bottom